Inbreker Kruisherenkapel meldt zich niet, politie verspreidt herkenbare foto

Het offerblok in de Kruisherenkapel in Uden is de afgelopen maanden meermaals leeggeroofd. De politie gaf de man die het geld wegnam twee weken de kans om zichzelf te melden. Hij meldde zich niet en dus is de man nu herkenbaar voor het grote publiek.

In het offerblok kunnen bezoekers van de kerk giften en het geld dat ze betalen voor de kaarsjes deponeren. Het bestuur van de Kruisherenkapel merkte de afgelopen maanden dat de donatiepot steeds vaker leeg was en besloot daarom om camera's op te hangen. Daarop is te zien dat er tot drie keer toe mensen zijn binnengekomen, die geld weghaalden. "Het offerblok is aangepast om diefstal te voorkomen, maar ze hebben daar een techniek voor. Ze duwen dan een of ander lang, plakkerig voorwerp door de gleuf en vissen het geld er dan zo uit", vertelt voorzitter van de kapelgemeenschap Johan van der Leest.

Hap uit de begroting

Van der Leest weet niet precies hoeveel geld erin zat, maar denkt dat het in totaal om zo'n 50 euro gaat, dat gestolen is. Ook worden er soms kaarsen, a 5 euro per stuk, meegenomen, en dat zorgt volgens de voorzitter voor een flinke hap uit de begroting. "Het valt wel mee, maar het is heel vervelend. Je hoopt mensen te kunnen vertrouwen en al helemaal in een kapel waar mensen veel kracht vinden bij Maria ter Linde. Het is raar dat mensen daar misbruik van maken."

Het bestuur heeft aangifte gedaan bij de politie. Die deelde in eerste instantie onherkenbare beelden van de bewakingscamera op Facebook en gaf de dader twee weken de tijd om zich te melden. Dat deed hij niet, dus deelt de politie nu een herkenbare foto van de man.