Politiek Den Bosch wil met testen voor toegang toch 11-11 vieren

De gemeente Den Bosch moet alles op alles zetten om de opening van het carnavalsseizoen op 11-11 toch door te laten gaan. Met testen voor toegang, druktemeters en zones voor wachtende bezoekers denken de Bossche ondernemers het verantwoord te kunnen organiseren.

De Oeteldonkse Club maakte deze week bekend dat d'n Elfde van d'n Elfde op de Parade dit jaar opnieuw niet door dreigt te gaan, omdat iedereen controleren voor de vrijwilligers van de club praktisch onhaalbaar zou zijn. Onverteerbaar, vinden de Bossche PvdA en VVD, omdat duizenden Oeteldonkers hiermee voor het tweede jaar op rij hun zo geliefde feest moesten missen. "Wij vinden dat de gemeente samen met de Oeteldonkse Club moet kijken naar wat er wel kan, bijvoorbeeld een andere locatie", aldus Peter Paul Slikker, fractievoorzitter van de Bossche PvdA. 

Dranghekken

De partijen vinden dat de gemeente, horeca en cultuursector samen de schouders eronder moeten zetten, zoals dat bij de Bossche Zomer ook gebeurd is. De horeca-ondernemers zelf hebben al aangegeven genoeg ideeën te hebben over hoe het evenement wel kan slagen. Zo stellen ze voor om bij de toegangswegen van het centrum dranghekken te plaatsen, extra tenten op de Parade en de Markt neer te zetten en bezoekers met matrixborden te informeren over de drukte. "11-11 komt gewoon. Ook als je niks organiseert en als de cafés open zijn, dan komt 11-11 gewoon. Dus laten we samen er een georganiseerd feest van maken, zodat we veilig 11-11 kunnen vieren en laten zien dat wij dit kunnen in Oeteldonk", vertelt horecaondernemer Roland van de Werken. 

Coronapas

Daarnaast moeten bezoekers bij binnenkomst in cafés en kroegen gecontroleerd worden op hun QR-code of negatieve testuitslag. Bovendien zouden er zones voor wachtende bezoekers ingericht kunnen worden, moet verkoop van alcohol in supermarkten beperkt worden om buitensporig buitencarnaval te voorkomen en willen de ondernemers het feest uiterlijk tot 23.11 uur laten duren, zodat er voldoende politie en handhaving voor handen is. "Als er een feest is die Bosschenaren hebben gemist dan is het wel Oeteldonk. Weer één dagje de Oeteldonkse sferen en de gein proeven, het zou mooi zijn als dat gaat lukken", aldus Slikker. 

Het verzoek van de partijen wordt woensdag in de gemeenteraadsvergadering besproken.