advertentie Banner SNLR.nl

Politiek zit in maag met huisvesting arbeidsmigranten in Heeswijk-Dinther

Het huisvesten van arbeidsmigranten in Hotel de Leygraaf in Heeswijk-Dinther ziet de politiek in Bernheze niet zitten. Permanent sowieso niet en tijdelijk voor een periode van tien jaar heeft ook haken en ogen, vinden de partijen.

Permanente huisvesting is ongewenst omdat het gebied bestemd is voor natuur, recreatie en toerisme. Arbeidsmigranten passen niet in dat plaatje, vindt een meerderheid van de raad die het niet wil op deze plek. Tijdelijk is ook een probleem omdat De Leygraaf behalve een hotel met elf kamers ook een kookstudio, restaurant en er zijn feestzalen. Het pand gebruiken voor huisvesting past niet binnen het bestaande beleid. Omwonenden zien deze ontwikkeling ook niet zitten, zo bleek tijdens een bewonersavond in maart van dit jaar.

Wat wel lastig is, is dat er een soort van toezegging richting ondernemer Henry van Boxmeer is gedaan. Van Boxmeer vroeg precies een jaar geleden al om een vergunning voor het tijdelijk huisvesten van 72 arbeidsmigranten bij horecazaak De Leygraaf. Hij wil er op termijn een woonzorglandschap maken, maar ziet dit als tussenoplossing die kan dienen als uitvalsbasis voor vakantiepark De Wildhorst waar nu ruim 200 arbeidsmigranten wonen. Verplaatsen van de internationale werknemers van De Wildhorst naar De Leygraaf wordt niet gezien als een oplossing, er moet eerst meer duidelijkheid komen over het vestigingsbeleid voor internationale werknemers in Bernheze, vindt een meerderheid.

Zes van de zeven politieke partijen in Bernheze stemden donderdag ook tegen het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor het huisvesten van 72 internationale werknemers bij De Leygraaf. Alleen D66 was voor. Die verklaring is nodig voordat er een omgevingsvergunning ter inzage kan worden gelegd. Dat is een bevoegdheid van het college waarvoor de raad niet om advies gevraagd hoeft te worden.

Wethouder Rien Wijdeven praat komende maandag opnieuw met ondernemer Van Boxmeer en gaf aan dat hij in dat gesprek de meningen van de raadsleden zal meenemen.