Politieke nieuwkomer in Bernheze: 'Een verlies voor de democratie, echt doodzonde'

Wat is de politieke stand van zaken in de gemeente Bernheze? 50 PLUS is nieuwkomer, maar twee andere partijen gooien het bijltje erbij neer.

Politieke partij 50Plus staat volgend jaar voor het eerst op het stemformulier van lokale verkiezingen in Bernheze, met Hans Bongers als lijsttrekker. De oprichter van de lokale afdeling zat van 2004 tot 2006 in de gemeenteraad voor de VVD. Waarom wil Bongers meedoen? "De partij timmert al een aantal jaren aan de weg - met wisselend succes in de media", voegt hij daaraan toe. "Maar wel met sterke inhoudelijke punten."

Tekst loopt door onder video

De politiek in Bernheze zag tegelijkertijd ook twee partijen verdwijnen. D66 en Partij Blanco. Jesse Jansen van Progressief Bernheze baalt dat beide partijen zijn verdwenen. "We hebben een tekort aan goede mensen en die verdwijnen nu." Zou de leider van de linkse partij niet een klein vreugdedansje hebben gedaan toen hij 'concurrenten' zag verdwijnen? "Iedereen voor een groener Bernheze is welkom", laat hij weten.

Ook Bongers dacht meteen dat het zijn partij meer kansen zou bieden: "Maar tegelijkertijd is het ook een verlies voor de democratie. Mensen hebben bewust gekozen voor deze onderscheidende partijen en die verliezen nu hun keuze, echt doodzonde."