Eindejaarsrapport voor alle Bossche politieke partijen

Het is weliswaar nog niet het einde van het politieke jaar, maar toch weer tijd voor een terugblik. In de laatste weken van december zijn we gewend aan lijstjes en cijfers, dus ook dit jaar weer een overzicht van alle veertien politieke partijen in de Bossche gemeenteraad en een rapportcijfer namens de politieke redactie van Dtv Den Bosch.

Sjef van Creij is met Gewoon ge-DREVEN aan het einde van dit jaar toch weer die man van de rechtszaak. En zelfs veroordeeld inmiddels. Ondanks dat hij nog in hoger beroep gaat, kent de gemeenteraad van Den Bosch dus wel een raadslid met een veroordeling voor het lekken uit de raad. Zijn inzet voor de partij lijdt er niet onder en blijft inderdaad zeer gedreven maar soms vraag je je wel af of het overzicht er nog is. Vragen aan het college waarom de Bibliotheek een sloopvergunning wil terwijl het enkel gaat om verbouwing samen met de voormalige Muzerije is op z’n minst opmerkelijk. Net als vorig jaar een 6,5.

50PLUS valt na bijna twee jaar in de raad enorm tegen. Adriana Hernandez is met regelmaat afwezig bij raads- en commissievergaderingen. Vergeleken met andere eenmansfracties van Gewoon ge-DREVEN en de PVV die wel heel actief zijn, schittert 50PLUS ook inhoudelijk door afwezigheid. Vorig jaar nog een 5, maar nu komen we niet verder dan een 3.

Alexander van Hattem laat zich door niets of niemand van de wijs brengen. Iedereen kent zijn stokpaardjes en die komen consequent voorbij, in elke vergadering. Hij wist zelfs enkele moties door de raad heen te krijgen zoals het uitrusten van BOA’s met pepperspray. Ook moties van andere partijen worden mede ingediend. De PVV gaat in ons lijstje van een 7 naar een 7,5.

Bosch Belang is nou niet de meest zichtbare partij in de raad, maar wel stabiel en vaak goed voor wat steun aan de coalitie. Frans van Valkenburg en Paul van der Krabben weten alleen zelf nauwelijks zaken op de agenda te zetten en dat is toch teleurstellend voor deze twee ervaren raadsleden. De samenwerking met Lokaal Gestemd was dit jaar nog het meest opvallende wapenfeit. Vorig jaar nog een 6,5 nu krijgt het duo een 6.

Joep Gersjes en Paul Wiggers zijn met Lokaal Gestemd nog niet echt verder gekomen dan de fietsenoverlast in de Binnenstad. De bijdragen van beide heren zijn ook niet altijd even goed te volgen of misschien moet je zeggen onnavolgbaar. Vooral voor deze partij is de samenwerking met Bosch Belang daarom een belangrijke stap en als de heren verstandig zijn gaan ze onder de vlag van Bosch Belang de verkiezingen straks in. Vanwege de stap tot samenwerking van de 4 naar de 5.

Leefbaar ‘s-Hertogenbosch heeft misschien wel de meest opvallende persoonlijkheid van de raad in de gelederen: Paul Kagie. Met zijn opvallende taalgebruik en zijn kennis van raad- en collegezaken legt hij de vinger vaak op de zere plek. Met name de inzet voor de inwoners van het Dierenbos op Vinkeloord viel op. Wij waarderen dat met een half puntje meer dan vorig jaar en dus een 8.

De PvdA met Pieter Paul Slikker als voorman blijft een verademing om naar te luisteren in een gemiddeld raadsdebat. Waar andere partijen vaak al drie afslagen hebben genomen en volledig zijn afgedwaald weten hij of zijn collega’s Fouad Kabbouti en Jolanda van Gool de zaak helder neer te zetten. Net als de PVV weet de PvdA steeds weer de eigen stokpaardjes naar voren te brengen zoals ‘hoeveel kinderen in armoede leven’ en ook op het dossier van de Kaaihal werd het de coalitie flink moeilijk gemaakt. De partij gaat van een 8 naar een 8,5.

De Bossche Groenen zijn, gekeken naar het aantal vragen, moties en amendementen het meest productief in de gemeenteraad. En dan spreken we nog niet eens over wat ze allemaal presteren op social media. Dat betekent niet dat ze ook het meest effectief zijn. Maar in een derde van de gevallen worden moties aangenomen waar De Bossche Groenen (mede)ondertekenaar van zijn. Wat je ook merkt is dat niet alleen bij de coalitie maar ook bij de andere oppositiepartijen er een lichte irritatie ontstaat over het wat drammerige gedrag van met name de fractievoorzitter Judith Hendrickx op bepaalde dossiers. Toch hebben ze het meest eigen geluid in de Bossche gemeenteraad en dat is knap tussen 13 andere partijen. Een 9 zit er niet meer in maar een 8,5 verdienen ze dit jaar nog zeker.

De SP heeft met drie zetels aan het einde van het jaar een wisseling van de wacht ondergaan. Fractievoorzitter Bram van Boven wilde meer tijd aan zijn gezin besteden en daarom mocht Cecile Visscher die al eerder fractievoorzitter was het stokje overnemen. Bram Roovers maakte de club weer compleet. Enorm zichtbaar was de SP nou ook weer niet of het moet zijn dat ze andere raadsleden de maat namen over een reisje naar Wales in het kader van 75 jaar bevrijding, want echt leuk mag het van de SP nooit worden. Volgens ons wordt het met de iets meer uitgesproken Visscher dat wel in de raad en dus houden we de 7 van vorig jaar gewoon nog even in stand.

Rosmalens Belang blijft de toch wat kleurloze coalitiepartij die handig is voor de meerderheden. Ook in 2019 spat de ambitie er bij de partij niet vanaf, ze blijven gewoon degelijk en een tikje conservatief. Raadslid Roos van der Kallen windt zich wel op over het nieuwe, vrij opvallende kunstwerk in Nuland, maar veel verder komen de wapenfeiten niet. In de raad heeft de partij de handen vol aan het steunen van de eigen wethouder Roy Geers die niet altijd even behendig is in de vergaderingen. Net als vorig jaar komen we niet verder dan een magere 6 voor Antoon de Groot en zijn club . 

Het CDA moest in de loop van dit jaar boegbeeld Marianne van der Sloot laten gaan naar de provincie. Dat had ze beter niet kunnen doen want inmiddels zit ze weer thuis. En ook het CDA mist haar node, ze bracht toch wat meer kleur dan de zeer goed bedoelende Freek van Genugten die nu de kar trekt. Feit is wel dat alle raadsleden van het CDA in de Bossche gemeenteraad hun eigen portefeuilles hebben en daarover het woord voeren. Daar kunnen andere partijen nog wat van leren. Maar belangrijke onderwerpen die het CDA op de kaart heeft gezet zijn lastig te vinden. Ze gaan van een 6,5  naar een 6.

Over GroenLinks kan je zeggen dat waar de mannen in de fractie uiterst actief en ambitieus overkomen dat volledig teniet wordt gedaan door de dames in die club. Yeliz Dogan is voor zover we kunnen nagaan het enige raadslid dat in bijna twee jaar nog niet het woord heeft gevoerd in de gemeenteraad. Esther de Ruiter komt als fractievoorzitter ook in haar tweede jaar nog niet uit de verf. De Bossche Groenen halen bij de volgende verkiezingen op deze manier moeiteloos nog een zetel weg bij GroenLinks. De partij gaat van een 5 vorig jaar naar nu een 4.

D66 mag dan bijna 100 procent van de moties door de raad krijgen, dat is als coalitiepartij nauwelijks een prestatie te noemen. De moties komen meestal van de coalitiepartijen gezamenlijk af en die hebben uiteraard een meerderheid. Fractievoorzitter René van den Kerkhof mag zich meer druk maken om het feit dat het vooral de VVD is die de koers bepaalt en niet zijn partij. Dat was opnieuw duidelijk te merken met de motie om toch de urban scene een permanente plek te geven. Waarschijnlijk intern het hoogst haalbare voor D66 omdat de VVD niets moet hebben van de Verkadefabiek, Jan van der Putten en het plan voor een tijdelijke Kaaihal. D66 haalt zelfs zoiets eenvoudigs als een ja-ja sticker voor op de brievenbus (geen folders tenzij) niet binnen, want de VVD waakt over de lokale middenstand. De partij mag in plaats van een 7 voor dit jaar een 6 noteren en mag in 2020 eens echt de tanden laten zien.

Tot slot de VVD die met fractievoorzitter Ralph Geers voortdurend een helder en duidelijk VVD-geluid laat horen. Op gebied van veiligheid vinden de PVV en de VVD af en toe elkaar en voor de rest wordt keurig de coalitielijn in de gaten gehouden en streng bewaakt, al dan niet door wethouder Jan Hoskam op de achtergrond. GroenLinks en D66 mogen immers meedoen maar het CDA en de VVD gesteund door Rosmalens Belang blijven wel de koers bepalen. Dat is consequent en daarom gaat de partij van een 6,5 vorig jaar naar een 7,5 dit jaar.

advertentie

Lees ook deze artikelen