Politieke visvijver is groot, maar dat schrikt GroenLinks Uden en UdenPlus niet af

De vijver van partijen waaruit inwoners van Uden en Landerd op 24 november kunnen kiezen, is groot. Maar liefst 13 partijen doen er mee. Er zijn al een aantal partijen samengegaan, maar GroenLinks en UdenPlus houden vast aan hun eigen naam.

In Focus vertelden GroenLinks-lijsttrekker Genoveef Lukassen en UdenPlus-voorman Tinie Kardol waarom hun partijen zich volgens hen nog steeds onderscheiden.

Naam GroenLinks 

GroenLinks werd eerder benaderd om samen met D66, PvdA en Progressief Landerd samen te gaan in de nieuwe partij PRO. Daar de partij slechts 1 zetel heeft, had dat een strategische zet geweest kunnen zijn, maar Lukassen bedankte daarvoor. "Wij willen GroenLinks neerzetten, niet alleen landelijk, ook plaatselijk en daarbij vinden we de naam heel belangrijk", vertelt Lukassen. "Wij konden onze naam niet aan die samenwerking verbinden en hebben daarom besloten zelfstandig door te gaan." 

Raadsbreed programma

Udenplus kwam vier jaar geleden vanuit het niets met drie zetels in de gemeenteraad van Uden terecht. Een belangrijk speerpunt van die partij is om alle partijen - dus ook de oppositiepartijen - een stem te geven in de coalitievorming. "Het kan niet zo zijn dat er zeven partijen in de coalitie komen en dat hetgeen die anderen vinden, wegvliegt. Een raadsbreed programma dus, want daarmee heb je straks een stevigere basis voor je programma dan nu." 

Tot slot kan de nieuwe gemeente volgens beide lijsttrekkers op het gebied van communicatie nog veel winst behalen. "Wij willen niet alleen via internet de bewoners betrekken, maar ook echt met hen gaan praten, zoals de SP altijd heeft gedaan", vertelt Genoveef Lukassen. Laaggeletterden of mensen die geen internet gebruiken moeten op die manier beter bereikt worden. Volgens Kardol zou de lokale omroep daarbij meer benut kunnen worden.