Bernhoven print voor het eerst in 3D bij operatie vastgegroeide pols

Een patiënt waarbij de pols helemaal was vastgegroeid is in ziekenhuis Bernhoven geopereerd met hulp van 3D-prints. Deze techniek is daar voor het eerst toegepast tijdens een ingreep.

Hij, een 47-jarige Heeschenaar, wilde graag wel wat langer wachten voordat onder het mes gaan op deze manier kon. ''Tijdens de operatie deden zich geen problemen voor. De patiënt heeft nu een weekje een spalk en krijgt daarna handfysiotherapie'', zegt woordvoerder Mirjam Jonker van Bernhoven.     

De techniek moest even goed geïnstalleerd worden, want eigenlijk stond de operatie eerder op de rol. Maar de patiënt wilde graag dat traumachirurg Arno Teutelink de operatie met hulp van 3D-prints zou uitvoeren. En zo gebeurde dat, vorige week. 

Zaagmallen
Aan het begin van de operatie is eerst de breuk bestudeerd met 3D-visualisatietechniek, voorheen deed Teutelink dat met röntgenbeelden of CT-scans. ''Vervolgens zijn er boor- en zaagmallen geprint. Die zorgen voor de juiste correctie van het vastgegroeide bot en de plaatsing van een metalenplaatje, voor herstel van de breuk.'' Het 3D Lab van het Radboudumc hielp daarbij.

Slagingskans omhoog
Werken met deze nieuwe techniek zorgt voor een kortere operatietijd. En er is volgens de chirurg nog een voordeel. “Deze innovatie is een grote verbetering voor de patiënt. Het helpt ons als chirurgen nog verfijnder te werken, omdat we nu heel goed correcties kunnen aanbrengen die we moeilijk met het blote oog kunnen zien.'' Daarmee gaat het slagingspercentage van een dergelijke operatie omhoog. 

Over zes weken meldt de patiënt zich voor controle bij het ziekenuis, dan zal blijken of de operatie helemaal geslaagd is.

advertentie

Lees ook deze artikelen