Populair 3x3 veld moet verloederd basketbalveld in Uden vervangen

De populariteit van basketbal neemt toe, maar ondertussen ligt het basketbalveldje in het Sportpark in Uden er maar vervallen bij. Basketbalclub Rush ziet daarom graag dat het veld opgeknapt wordt en er een zogenoemd 3x3 veld voor terugkomt.

Rush-bestuurslid Dave Lusthof sprak de commissieleden van de gemeente Uden donderdagavond toe, nadat Gewoon Uden het onderwerp had ingebracht. De vereniging bestaat volgend jaar 50 jaar en een nieuw openbaar basketbalveld zou volgens Lusthof de kers op de taart zijn.

Lees verder onder de video

3x3 basketbal

Bij 3x3 basketbal spelen twee teams van drie spelers tegen elkaar op een half basketbalveld, met één basket. De spelvariant is sinds de introductie bij de Olympische Zomerspelen dit jaar bijzonder populair. Dat merkt de Udense club ook, die haar ledenaantal het afgelopen jaar volgens Gewoon Uden met twintig procent zag groeien. Bovendien wordt het Sportpark volgens Lusthof hiermee aantrekkelijker en het kan ook een maatschappelijke functie vervullen. Zo wil de vereniging scholen en jongerenwerk bij het veld betrekken, door de jeugd een masteropleiding 3x3 basketbal aan te bieden. 

Kostenplaatje

De kosten voor het opknappen van het basketbalveld zijn in totaal 35.000 euro. 22.000 euro voor de dempende vloer, 8.000 euro voor de in hoogte verstelbare basket en 5.000 euro voor het opleiden van de trainers. UdenPlus wilde weten of er nog onderhoudskosten aan verbonden zitten, maar volgens Lusthof is alles 'vandalismeproof'.  

Vrijwel alle partijen vinden het een sympathiek plan. Jong Maashorst stelde voor om niet alleen de helft van het veld aan te pakken, maar het hele basketbalveld mee te nemen , zodat ook de traditionele variant gespeeld kan worden. Het CDA en de SP willen pas een besluit nemen als er een voorstel met een duidelijke onderbouwing op tafel ligt. Gewoon Uden had het onderwerp namelijk slechts ingediend voor de rondvraag, wat niet gebruikelijk is. De partij gaat zich er hard voor maken dat het plan dit jaar nog gerealiseerd kan worden.