Portretserie Q-koorts geeft ziekte een gezicht
Mensen die vanwege hun Q-koorts opeens niet meer konden werken of moesten stoppen met hun studie; deze en andere Q-koortsverhalen zijn vanaf vandaag te zien in het Brabantse provinciehuis.
De centrale hal vormt het decor voor een 14-delige foto-expositie van de Bosschenaar Maikel Samuels. Volgens de fotograaf is die locatie geen toeval. “Q-koorts is ontstaan in Brabant en het merendeel van de slachtoffers, ook in mijn portretserie, is natuurlijk Brabants”, licht hij toe.
Oververmoeid
Q-koorts kent vele vormen en trof jong en oud, man en vrouw. Caroline van Kessel uit Den Bosch is één van de portretten. “Het raakt mij echt in mijn diepste kern. Je weet gewoon niet meer zo goed wat je aan jezelf hebt, omdat je een deel van je energie mist en je om het minste of geringste ziek kan worden." Hoewel de effecten van Q-koorts bij iedereen zich verschillend kunnen uiten, zijn oververmoeidheid en een kwetsbaar immuunsysteem de meest gehoorde symptomen van de infectieziekte.
Tekst loopt door onder video.
Levenslang
“Ik hoop dat mensen na het zien van deze expositie zich realiseren hoe heftig de gevolgen van Q-koorts zijn en hoe weinig we er eigenlijk nog steeds over weten”, aldus Van Kessel. Voor de patiënt is het belangrijk om er bij stil te staan dat Q-koorts slachtoffers vaak voor het leven patiënt zijn.
Erkenning
Ook Samuels ziet die behoefte voor erkenning. “Het is nu natuurlijk tien, twaalf jaar geleden dat de epidemie uitbrak. Je ziet dat, langzamerhand, de slachtoffers steeds meer aandacht en erkenning krijgen. En ik hoop dat mensen die zelf niets met Q-koorts te maken hebben door het zien van deze foto’s zich gaan realiseren hoeveel mensen nog dagelijks gebukt gaan onder Q-koorts”, aldus de fotograaf.
De expositie is tot en met eind december te bezoeken in de centrale hal van het provinciehuis.