advertentie Banner SNLR.nl

Kars Veling / De Vlinderstichting

Potentie voor drie soorten vlinders in de Maashorst

De veldparelmoervlinder (foto), de bruine eikenpage en de bruine vuurvlinder. Voor deze vlindersoorten liggen kansen in natuurgebied De Maashorst.

Dat concluderen ARK Natuurontwikkeling en De Vlinderstichting in het onderzoek met de titel 'Wild van Vlinders'. De resultaten zouden op dinsdag 17 maart 2020 gepresenteerd worden in Natuurcentrum de Maashorst in Nistelrode. De presentatie is door de coronauitbraak afgelast. Nu kwamen de twee partijen alsnog met een samenvatting.

Er is kans op een positieve toekomst voor drie vlindersoorten. Door het begrazingsgebied is namelijk een nieuw leefgebied ontstaan voor de bruine eikenpage, die ter plekke met een kleine populatie voorkomt. De zeldzame bruine vuurvlinder zou in de Maashorst een zelfde soort leefgebied hebben als op de natuurontwikkelingsgronden van het zuidelijk deel van de Veluwe. En de veldparelmoervlinder is verdwenen en zonder hulp niet terug te krijgen, maar er is in de Maashorst in potentie wel een geschikt leefgebied. 

Te droog
Voor andere vlindersoorten zijn de conclusies negatiever. Het natuurgebied in de gemeenten Oss, Bernheze, Landerd en Uden is simpelweg te droog voor de aardbeivlinder, heideblauwtje, heivlinder en kommavlinder. 

Graadmeters
Vlinders kunnen volgens ARK en De Vlinderstichting worden gezien als graadmeters voor complete ecosystemen. Dat komt omdat in het leven van een vlinder verschillende fases zitten: ei, rups, pop en vlinder. In iedere fase zijn andere natuureisen nodig om te kunnen overleven. In grote natuurlandschappen vinden vlinders hun plek wel, maar in het huidige Nederlandse versnipperde landschap zijn ze kwetsbaar, staat geschreven in het onderzoek.