advertentie Banner Trined

‘Praatplaat’ van JBZ multifunctioneel, maar minder geschikt voor corona

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft een communicatiemiddel ontwikkeld voor mensen die een chemotherapie moeten ondergaan. De zogeheten ‘praatplaat’ is een nieuwe manier om duidelijk te maken hoe die therapie er precies uit gaat zien.

Een A4-tje met plaatjes en korte teksten over bijvoorbeeld medicijnen, leefregels en bijwerkingen. Dat is wat de nieuwe zogeheten ‘praatplaat’ is, ontwikkeld voor de oncologie-afdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en gefinancierd door de Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De plaat is speciaal voor mensen die een chemotherapie moeten ondergaan. Eerder ontwikkelde het JBZ ook al zo’n plaat over darmoperaties. Volgens Marisa Geukes, verpleegkundig specialist oncologie in het JBZ, is de behoefte aan zo’n communicatiemiddel groot.

“Soms zie je dat het lastig is voor mensen om te zien hoeveel tabletten sommige mensen moeten gebruiken en op welke momenten. Die pictogrammen op die praatplaat werken ondersteunend. We kunnen aantekeningen maken waarbij het duidelijker is wat ze wel en niet moeten doen en hoe ze medicijnen moeten innemen.”

(Tekst gaat door onder de video)

Hoewel video’s moderner zijn, kiest het JBZ dus bewust voor een papier met plaatjes: “Voor een filmpje moet je altijd inloggen op een computer. Er gebeurt steeds meer digitaal, maar we merken dat een deel van de mensen daar moeite mee heeft. Filmpjes kunnen mooi ondersteunend werken, maar dan moet je wel weten hoe je het moet gebruiken.”

Behalve voor darmoperaties en chemotherapieën is een praatplaat ook te gebruiken voor andere aandoeningen, maar voor corona geldt dat volgens Geukes juist weer niet: “Het probleem bij corona is dat de informatie snel wisselt. Iedere aantal weken veranderen de richtlijnen weer. Het is lastig om zo’n praatplaat te maken als je zoveel moet wisselen.”