Prentenboek vol met verhalen van Oekraïense vluchtelingen: ‘Emotioneel, maar ook verbindend’
De gemeente Heusden heeft woensdag een prentenboek met de verhalen van Oekraïense vluchtelingen uitgebracht. Met het boek hoopt de gemeente handvaten te bieden aan de vluchtelingen om het gesprek over de gruwelijke effecten van de oorlog aan te gaan. “Ze hoeven hun verhaal niet weg te stoppen.”
Het prentenboek is volledig gebaseerd op de verhalen van de 14 gevluchte Oekraïense gezinnen die op dit moment in de gemeente verblijven. Karlijn van Donkelaar was als locatiemanager van de opvanglocaties nauw betrokken bij de totstandkoming van het project: “We wilden graag een blijvende bijdrage leveren aan de verwerking van wat ze allemaal hebben meegemaakt. Toen heb ik contact gezocht met Leonie la Rondelle, omdat zij al eerder een boekje voor kinderen had gemaakt. Nadat de gemeente ook is ingestapt, is het balletje gaan rollen.”
(Tekst loopt verder onder de video.)
Leonie la Rondelle heeft het boek geschreven en geïllustreerd. Ze voerde samen met Van Donkelaar en twee tolken de gesprekken met de gezinnen: “We wilden hun verhaal zo goed mogelijk overbrengen, dus daarom hebben we twee dagen op de opvang meegelopen”, vertelt ze. Hun verhalen maakten een enorme indruk: “Met name de verhalen over hoe ze gevlucht zijn; het afscheid dat ze hebben moeten nemen van dierbaren en de keuzes die ze hebben moeten maken tijdens hun vlucht, zijn me echt bijgebleven.” Van Donkelaar beaamt dat: “Ik voer tijdens hun aankomst al een intakegesprek met ze, dus dat is al redelijk persoonlijk. Toch hadden we nu nog meer tijd om te luisteren naar het verhaal achter hun vlucht. Dat was emotioneel, maar tegelijkertijd ook heel verbindend.”
De verhalen over hun vlucht, maakte een enorme indruk op me
Leonie la Rondelle, schrijver en illustrator
Verschillende donaties
Door de donaties van verschillende partijen kwam het boek uiteindelijk tot stand. Onder andere Rabobank Hart van Brabant en de Heusdense Heerenrit schonken een bedrag. “Onze voorkeur gaat er altijd naar uit om onze opbrengst aan kinderen te schenken”, vertelt Wouter Pullens van de Heusdense Heerenrit. “Ze zijn toch de meest kwetsbare ‘persoontjes’ in de samenleving. In samenspraak met de gemeente hebben we toen de opvanglocatie bezocht. Dat maakte zo’n indruk op ons, dat we gelijk besloten hebben de opbrengst van onze Heerenrit aan de totstandkoming van het prentenboek te schenken.”
'Laagdrempelige manier om gesprek aan te gaan'
Het boekje is in twee talen uitgebracht: in het Oekraïens én in het Nederlands. De makers hopen dat het prentenboek zo een kans biedt om het gesprek met elkaar aan te gaan over de gruwelijke effecten van de oorlog.. “Dat hoeft echt niet altijd aan de keukentafel te zijn”, vindt Van Donkelaar. “Door het prentenboekje kan dat ook op een laagdrempelige manier. Bijvoorbeeld tijdens het spelen of voor het slapen gaan.”
Ook voor Nederlandse kinderen is het leerzaam, denkt La Rondelle: “Ze kunnen lezen over wat hun leeftijdsgenootjes hebben meegemaakt en zo leren ze misschien beter begrijpen wat het betekent om een vluchteling te zijn.” Wat de Oekraïense kinderen betreft, hoopt ze dat ze zich herkennen in het verhaal: “Ze hoeven hun verhaal niet verstoppen, maar door het boekje realiseren ze zich hopelijk dat het oké is om over hun gevoelens te praten en hun verhaal te delen.”