advertentie Banner SNLR.nl

Primeur: roetveegpieten bij intocht in Den Bosch  

Een primeur voor Den Bosch; voor het eerst zullen er dit jaar een klein aantal roetveegpieten deelnemen aan de intocht van Sinterklaas.

Volgens voorzitter Karin Lammers van Stichting Intocht Sint Nicolaas Den Bosch zijn op zondag 17 november zowel zwarte pieten als roetveegpieten te zien.

“Den Bosch is een inclusieve stad”, aldus Lammers, “en dus zijn we er voor iedereen en dus hebben we ook diverse pieten. De afgelopen jaren zijn er dingen veranderd bij onze intochten. Zo hebben we de roe, de dikke rode lippen en de grote oorbellen al afgeschaft”, betoogt Lammers. In Den Bosch veranderde er nog meer de afgelopen jaren bij de komst van de goedheiligman. Zo droegen de pieten gekleurde pruiken en liepen er bloemenmeisjes rond.

Buiten discussie blijven
Karin Lammers wil het liefst volledig uit de discussie blijven die speelt over het uiterlijk van de pieten. “Wat onze commissie betreft heeft het uiterlijk niets met racisme te maken, maar wij begrijpen dat er een verandering op gang is gekomen. Waar die uiteindelijk naar toe gaat, weet ook ik niet.”

Een discussie over deze kwestie in januari dit jaar in de bibliotheek waar Lammers bij was, liep nba afloop bijna uit de hand. Daar was ook Jerry Afriyie van de groep Kick-Out zwarte piet aanwezig en een aantal hooligans die tegen elke verandering van het uiterlijk van zwarte piet zijn.

In al die jaren heb ik echt twee mailtjes ontvangen van mensen die vonden dat zwarte piet niet meer kon.

• Karin Lammers - Voorzitter comité

 Bedreigd
Na afloop van de paneldiscussie voelde Karin Lammers zich bedreigd door met name de groep Kick-Out zwarte piet. “Ze zeiden en deden niks maar hun hele aanwezigheid straalde iets bedreigends uit. Gek genoeg had ik dat niet bij die hooligans terwijl juist die mij verbaal heel duidelijk maakten dat wij niks mochten veranderen aan Zwarte Piet.”

Lammers benadrukt dat het in Den Bosch eigenlijk nauwelijks speelt: “in al die jaren heb ik echt twee mailtjes ontvangen van mensen die vonden dat zwarte piet niet meer kon.”

Overleg
Vanwege de oplaaiende discussie is er wel meer dan anders overleg geweest tussen de gemeente en het comité dat de intocht organiseert. Dat gaat dan vooral om veiligheid, maar volgens een woordvoerder van de gemeente bemoeien zij zich nooit met de inhoud van een evenement: “En dus ook niet met de kleur van zwarte piet.”