Prioriteitennota gemeente Oss: 'alles werd anders door COVID-19'
De gemeente Oss kiest ervoor om, ondanks een forse economische krimp die wordt verwacht door de coronacrisis, de komende jaren te blijven investeren. Extra bezuinigingen worden zoveel mogelijk vermeden.
Dat staat in de Prioriteitennota van de gemeente Oss die vrijdagmiddag is gepresenteerd. In die nota staan globaal de prioriteiten en kosten van de gemeente voor de komende vier jaar.
We doen het met de wijsheid van nu waarin nog veel onduidelijk is.
Frank den Brok - wethouder gemeente Oss
Vanwege COVID-19 is er geen traditionele kadernota maar een prioriteitennota waarin naast de wat langere termijn ook aandacht is voor de korte termijn. "We doen het met de wijsheid van nu waarin nog veel onduidelijk is", aldus wethouder Frank den Brok. "We weten niet hoe de economie zich ontwikkelt en of er een tweede COVID-19 golf komt. Het is nog onduidelijkheid hoe de ondersteuningspakketten van het Rijk gaan uitvallen en daarnaast heeft Brabant een nieuw college van Gedeputeerde Staten dat andere accenten zal leggen
."
Geen overhaaste beslissingen
De impact van COVID-19 wordt bij elk beleidsonderdeel besproken. Het college verwacht dat er komende periode spanning komt op de steun aan noodlijdende ondernemers die moeten zien te overleven. 'Juist in crisistijd is het belangrijk dat de gemeente Oss geen overhaaste beslissingen neemt, die later niet meer of moeilijk kunnen worden teruggedraaid', staat er in de Prioriteitennota.
Geplande investeringen gaan zoveel mogelijk door, een aantal ervan in fases. Het college wil in 2021 extra impulsen geven aan vijf zaken:
Sociale verbinding: door 2 à 3 miljoen beschikbaar te stellen voor voorzieningen voor ontmoeten, sporten cultuur; het zwembad heeft hoge prioriteit, De Lievekamp is toe aan renovatie en het doel om uiterlijk in 2022 tot een investeringsbesluit voor nieuw- of verbouw van het theater te kunnen komen. De Groene Engel is nog niet in stabiel vaarwater. Het proces om de horeca (deels) af te stoten loopt en het bestuur maakt momenteel een businessplan dat genoeg vertrouwen moet geven voor de gemeenteraad om te investeren.
Stadscentrum: door 2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van het TBL-terrein, de inzet van een leegstandsmakelaar om te komen tot een kleiner stadshart en ondernemers te stimuleren om van aanloopstraten naar het centrum te verhuizen;
Woningbouw: Een investering tot 10 miljoen euro voor de komende drie jaar om versneld tot de bouw van 600 woningen per jaar te komen.
Sociaal domein: door uitvoering Wmo en Jeugdzorg te versterken;
De organisatie: door het functiehuis op het niveau van een gemeente van onze omvang te brengen. Er wordt geld apart gehouden voor toekomstige uitdagingen.
Extra kosten
De gemeente Oss verwacht dit jaar met een tekort van 1,5 miljoen euro af te sluiten. Dat kan lager uitvallen als het kabinet structurele steun geeft naar aanleiding van tekorten in de jeugdzorg. Extra kosten door de COVID-19 crisis worden betaald uit de algemene reserve. Mede dankzij het grondbedrijf dat komende drie jaar in totaal 21 miljoen gaat opleveren, is de algemene reservepositie goed. Ook is besloten dat de OZB, de onroerende zaakbelasting, met 5 procent wordt verhoogd om extra inkomsten te genereren.
De Prioriteitennota wordt op 9 juli besproken tijdens een aparte vergadering van de gemeenteraad.