Proef met bezoekers in de Ruwaard smaakt naar meer

Maandag 11 mei startte een stapsgewijze versoepeling van de bezoekersregeling voor 25 aangewezen verpleeghuislocaties in Nederland. In de Ruwaard in Oss konden families elkaar na bijna twee maanden eindelijk weer bezoeken.

Sinds 20 maart zijn alle verpleeghuizen in Nederland gesloten voor bezoek. 11 mei kwam daar verandering in. In elk van de 25 veiligheidsregio's mag één verpleeghuis weer enkele bezoekers toelaten. In Brabant-Noord geldt dat voor verzorgingshuis de Ruwaard in Oss. 

Er zijn weer ramen zonder glas in de muur van liefde

• Frank van Putten, regiomanager BrabantZorg

De blijdschap was groot toen het eerste bezoek sinds twee maanden weer binnenkwam. "Gelukkig eindelijk tranen van vreugde in plaats van tranen van verdriet", vertelt Frank van Putten, regiomanager van BrabantZorg. "Ze kunnen elkaar nog niet in de armen sluiten, maar het is al vele malen dichterbij dan we dat de afgelopen tijd hebben kunnen doen."

John van der Wielen is enige bezoeker die nu bij zijn moeder langs mag in het verzorgingshuis. Hij komt er elke dag een uurtje. "Die is echt opgefleurd. Als ik binnenkom begint ze al te lachen", vertelt hij blij.

Tekst loopt door onder video

Het experiment in de Ruwaard loopt tot nu toe in ieder geval voortvarend. En ook 19 andere locaties van BrabantZorg zijn al 2 weken coronavrij. In totaal zijn er nog maar 40 besmettingen. De resultaten van het experiment zullen bepalen of de versoepelingen uitgebreid kunnen worden.

Voor de Ruwaard smaakt de proef met bezoekers in ieder geval naar meer. "Er zijn weer ramen zonder glas in de muur van liefde die noodgedwongen werd gebouwd", zijn de woorden van Van Putten.