advertentie Banner SNLR.nl

Proef met snelheidsremmer tegen hardrijders op 't Dorp in Heesch

Er mag 30 kilometer per uur worden gereden maar volgens eigenaar Bjorn Smits van 't Tunneke wordt hier minstens twee keer en soms wel drie keer te hard gereden. De gemeente Bernheze had dit ook al geconstateerd en houdt deze week een proef met een snelheidsremmer.

Een betonblok zorgt deze week voor een tijdelijke wegversmalling op 't Dorp ter hoogte van café 't Tunneke. "Als omwonende ben ik daarover geïnformeerd", zegt Smits. "Het is wel echt nodig. Ze komen hier geregeld met 100 per uur voorbij gescheurd in de avond of nacht. Maar ook overdag wordt hier vlot 70 gereden", aldus de eigenaar van 't Tunneke.

85% rijdt te hard
Metingen in februari en maart gaven aan dat op dit deel van 't Dorp 85% van al het autoverkeer te hard rijdt. Er mag hier 30 kilometer per uur gereden worden, maar bijna iedereen rijdt 54 of harder. Dagelijks passeren 9000 auto's deze weg, 7500 daarvan overtreden de maximum snelheid. Omdat er geen snelheidsremmers of zijstraten op dit stuk zijn die de snelheid kunnen afremmen, denkt de gemeente aan het aanpassen van de straat.

Een bord dat in overleg met de politie was opgehangen waarop een smiley verschijnt als je je aan de 30 km houdt, bleek weinig effectief. Daarom is ervoor gekozen om deze week met een betonblok te plaatsen als wegversmalling en snelheidsremmer. Er wordt gekeken of dit leidt tot opstoppingen, maar ook of de snelheid hiermee omlaag gaat.

Groter terras
Na een evaluatie wordt dan bekeken of een snelheidsremmer op dit stuk van 't Dorp de definitieve oplossing voor het hardrij-probleem zou kunnen zijn. Het kan zo zijn dat er gezocht gaat worden naar een andere oplossing om de verkeersveiligheid te verbeteren. Bjorn Smits hoopt op een wegversmalling waardoor er kansen zijn om zijn terras groter te maken. Daarvoor heeft hij een aanvraag ingediend bij de gemeente om op die manier meer ruimte te hebben om zich aan de anderhalvemeter te kunnen houden. "Het zou win-win zijn als dat gebeurt."