advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Proef: Onderwijsboulevard twee maanden afgesloten voor verkeer

De Onderwijsboulevard is vanaf 22 oktober acht weken afgesloten voor verkeer. Om de boulevard veiliger te maken voor voetgangers start de gemeente Den Bosch hier binnenkort met twee verkeersproeven.

Deze verkeersproeven zijn onderdeel van het Living Lab; een vanuit de gemeente opgezette werkgroep die zich de afgelopen maanden heeft gebogen over manieren om de Onderwijsboulevard vriendelijker te maken voor voetgangers.

Bij de eerste proef, die loopt van 22 oktober tot en met 21 november, gaat de Onderwijsboulevard dicht tussen de Jonkerstraat en de Kraaikampen, met een afsluiting aan de Hugo de Grootlaan. De tweede proef die vier weken later plaats moet vinden, richt zich op de Statenlaan. Ook hier gaat het om een afsluiting van de Onderwijsboulevard. Het openbaar vervoer loopt tijdens deze proeven via de Koningsweg

Geen omleidingen
De gemeente gaat bewust géén gebruik maken van omleidingen tijdens deze verkeersproeven. “We willen echt zien hoe deze veranderingen in het verkeer, het gedrag van de weggebruikers veranderen”, aldus GroenLinks-wethouder Ufuk Kâhya. Kâhya benadrukt dat de gemeente de nieuwe verkeerssituaties monitort en alleen in zal grijpen als er onveilige situaties ontstaan.

Tekst gaat verder onder de video.

Centraal Station
Het Living Lab zou zich oorspronkelijk ook uitspreken over de verkeerssituatie rondom de Leeghwaterlaan aan het Centraal Station. De wethouder legt uit waarom dit gebied niet terugkomt in deze verkeersproeven: “Het bleek tijdens deze werkgroep dat de ruimte hier gewoon te beperkt is om op een veilige manier een verkeersproef te starten.”

Door de Onderwijsboulevard tijdelijk vrij te stellen van verkeer, ontstaat er ruimte om andere dingen te doen . Wat er precies met de boulevard gaat gebeuren is nog onduidelijk, maar als het aan de wethouder ligt komt de ruimte vrij voor sociale activiteiten.

Het bedenken, plannen en uitvoeren van deze proeven kost de gemeente Den Bosch naar schatting 200.000 euro.