Proeflokaal van Nistelrodese Thea Megens aan de Moezel ontkomt maar nét aan watersnood

De Alte Weinstube van Thea Megens en Cees van Zijl uit Nistelrode in het Duitse Treis-Karden heeft het droog gehouden, terwijl elders in het dorp kelders en garages blank stonden. "Het gekke is dat het eruit ziet alsof er niks gebeurd is. Mensen komen massaal op vakantie, wetende dat 45 kilometer van hier grote ellende is", zegt Megens.

Megens woonde tot december 2014 in Nistelrode, waar ze onder meer bekend was van de Bernhezer Omroep Stichting, Speelgroep Hoessenbosch in Berghem en de Osse Industriële Kring. Ze maakte de overstromingen in Zuid-Duitsland van dichtbij mee. "Er zijn overstromingen geweest in het hele stroomgebied van de Moezel, van Trier tot Koblenz. Ook in Treis-Karden is de rivier uit haar oevers getreden." Dat gebeurde vooral in de straat die direct aan de Moezel ligt, bijvoorbeeld bij Hotel Brauer. "De kelders en garages stonden anderhalve meter onder water."

Bij ons was het gevaar dat een beekje links van ons zou overstromen. We hebben gewoon geluk gehad

• Thea Megens, Alte Weinstube Burg Eltz

Lof voor vrijwillige brandweer

Het water bleef de hoger gelegen Alte Weinstube Burg Eltz bespaard, maar het scheelde niet veel. "Bij ons was het gevaar dat een beekje links van ons zou overstromen. Beken zorgen vaak voor de meeste overlast; zo'n 45 kilometer ten noorden van ons, bij Ahrweiler, zijn het ook de beken geweest die het niet konden houden en met alle geweld zijn overstroomd." 

Met hulp van de vrijwillige brandweer zijn de meubels in de wijnkelder boven neergezet en is het gelukt om het beekje in bedwang te houden. "Alle lof voor de vrijwilligers die zich dag en nacht hebben ingezet en het efficiënt hebben aangepakt. We hebben gewoon geluk gehad."