Protest bewoners Horzak heeft geen effect: plannen voor opvang gaan door
De voorbereidingen voor een vluchtelingenopvang in de wijk Horzak in Oss gaan gewoon door. De gemeenteraad veegde een motie van FVD en DDO van tafel waarin werd gepleit voor het ‘on hold’ zetten van de plannen.
Een tractor met protestbord achter het gemeentehuis. Een volle publieke tribune in de raadszaal en ook nog een extra zaal die werd geopend om de vergadering te kunnen volgen op een scherm. En maar liefst tien insprekers, vooral buurtbewoners, die de kans aangrepen om hun zorgen te uiten over de voorgenomen verhuizing van de vluchtelingenopvang naar de Horzak. Zorgen en bezwaren waren er dus volop, en die waren ook al eerder geuit. Slechte informatievoorziening aan de burgers was een veelgehoorde klacht. En er is angst voor onveilige situaties en aantasting van het leefgenot als er straks 500 vluchtelingen in units worden ondergebracht op een terrein aan de Spitsbergerweg.

Veel vragen
“Het is vragen om moeilijkheden”, “waarom niet gekozen voor leegstaande gebouwen?”, “het wordt veel te druk met verkeer”, “hoe garandeert de wethouder onze veiligheid”, “wat is mijn huis straks nog waard?”, “noemt u dit zorgvuldige communicatie?” Vragen en bezwaren genoeg dus vanuit de wijkbewoners. Martijn Tonies, oud-raadslid van de SP, liet als inspreker een tegengeluid horen en wees op het goede werk dat de afgelopen jaren is gedaan in de vluchtelingenopvang in het oude belastingkantoor. Hij uitte forse kritiek op het optreden van Forum Voor Democratie in de discussie over vluchtelingen. Marjolein van Hattem van FVD sloeg daarop terug met beschuldigingen aan het adres van Tonies, wat beiden uiteindelijk op een standje kwam te staan van burgemeester Buijs.

In de ijskast
In de vergadering zelf ging het over een motie van FVD en DDO. Die partijen vinden dat het hele proces rond de verhuizing van de opvang in de ijskast moet. Er zou eerst een referendum gehouden moeten worden onder de buurtbewoners om uit te vinden of er wel voldoende draagvlak voor is. Nog beter vinden de partijen het om helemaal te stoppen met de opvang in Oss. De gemeente zou prioriteit moeten geven aan de problemen van Osse burgers, aldus de twee partijen.
Marjolein van Hattem van FVD had bij het begin van de vergadering de woorden teruggenomen die ze had gebruikt in een bericht in een Whatsapp-groep. Daarin werden Ossenaren opgeroepen massaal naar de raad te komen en dat het college zich daardoor wel 'geïntimideerd’ zou voelen. Dat veroorzaakte nogal wat commotie in de Osse politiek. Van Hattem zei nu dat ze die woorden beter niet had kunnen gebruiken en beter ‘geïmponeerd’ had kunnen zeggen.
Duidelijke afspraken
De andere partijen in de raad hadden eerder al aangegeven dat ze geen problemen hebben met de nieuwe locatie. “Ik snap dat sommige mensen zorgen hebben, maar er zijn ook veel vooroordelen die weggenomen moeten worden”, aldus Bas van der Voort van de SP. Hij benadrukte het belang van duidelijke afspraken, zeker voor de omwonenden. Goede communicatie met de bewoners moet de komende tijd voorop staan, daar waren alle partijen het vervolgens over eens.
“Een zorgvuldig traject starten om de onzekerheid weg te nemen”, vatte Hennie van der Wal van Beter Oss het samen. Hij nam het op voor wethouder Thijs van Kessel (VVD) die volgens hem alleen maar de opdracht van de raad uitvoerde om een nieuwe opvanglocatie te zoeken. De partijen in de gemeenteraad waren vol lof over de manier waarop Thuis in Oss de opvang in het belastingkantoor heeft geregeld en hebben er vertrouwen in dat het op de nieuwe locatie ook goed gaat.
Draagvlak
Wethouder Thijs van Kessel zei begrip te hebben voor de zorgen van de bewoners maar wil ook niet weglopen voor de taak om zorg te bieden aan 500 vluchtelingen. “Ik voer uit wat de raad mij opdraagt”, legde de wethouder nog eens uit. “En ik heb niet de illusie dat er ergens in Oss een wijk is waar ze een opvang met gejuich ontvangen.” Draagvlak betekent volgens Van Kessel vooral dat er genoeg mensen zijn die vrijwillig aan de slag gaan in de opvang, zoals aan de Raadhuislaan is gebeurd. Ook in de Horzak zal alles gaan volgens goede afspraken, probeerde hij de bewoners nog gerust te stellen.
De discussie in de raad leverde verschillende keren rumoer op vanaf de publieke tribune dat snel door de burgemeester de kop werd ingedrukt. Ze wees erop dat het niet de bedoeling is dat er vanaf de tribune wordt mee-gediscussieerd.
Bij de uiteindelijke stemming over de motie werd het niet spannend meer. Geen enkele partij steunde het voorstel voor een referendum van DDO en FVD. Dat betekent dat er geen pas op de plaats wordt gemaakt en de voorbereidingen voor opvang op de nieuwe locatie gewoon doorgaan.