advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Provincie en steden investeren voor vele miljoenen in coronaherstel

De Brabantse steden, de provincie en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) gaan samen vele miljoenen euro's investeren in projecten die zijn gericht op herstel na de coronacrisis. De B5-gemeenten, met onder meer Den Bosch, en de M7-gemeenten, met onder meer Oss en Uden, doen mee in het plan.

Gezamenlijk zijn er zo’n 80 projecten verzameld die de groei en het herstel van de provincie versneld ten goede moeten komen. Voorbeelden zijn het opschalen van het om- en bijscholingsplatform Brabant Leert, het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en het geven van een flinke impuls aan de Brabantse binnensteden. De partners gaan ook aan de slag om scholen gezonder te maken door de ventilatie te verbeteren. 

‘Samenwerking goede zaak’

De Osse wethouder Frank den Brok trekt bestuurlijk de kar namens de zogeheten M7-gemeenten: “De 12 grotere Brabantse steden hebben nooit eerder op deze manier met elkaar en met de provincie samenwerkt. Goede zaak, want alleen samen kunnen we corona verslaan en het herstel vormgeven. Belangrijke opgaven voor de steden, zoals digitalisering, verduurzaming, ‘een leven lang leren’ en het vitaal houden van de stadscentra, komen mooi samen in deze agenda.” 

De investering van de provincie en vanuit beschikbare fondsen kan oplopen tot 165 miljoen euro. De gemeenten en private investeerders leggen hetzelfde bedrag in, zo is het idee. De investeringen bestaan onder meer uit subsidies, leningen en participaties. Voor het project worden ook fondsen van het Rijk en de Europese Unie aangesproken.