Provincie wil binnen maand woonruimte regelen voor honderden statushouders

De provincie wil binnen een maand woonruimte regelen voor zo'n 230 alleenstaande vluchtelingen met verblijfsvergunning. Dat staat in een brief die dinsdagavond aan alle gemeenten in onze provincie is verstuurd.

Daarbovenop moet voor het eind van dit jaar nog huisvesting gevonden worden voor ongeveer 550 andere statushouders.

"Als dit ons in Brabant lukt, voorkomen we dat er twee of drie extra noodopvanglocaties nodig zijn in onze provincie", schrijft commissaris van de Koning Ina Adema in de brief. Daarin wordt gemeenten nogmaals gevraagd mee te denken. "Per gemeente gaat het om enkelingen, in de grote steden mogelijk tientallen." Op korte termijn wordt ook gedacht om bijvoorbeeld hotelkamers te regelen.

Asielzoekers die als vluchteling worden erkend, krijgen een verblijfsvergunning. Daarna worden ze statushouder genoemd. Iedere gemeente in Nederland moet een aantal van die statushouders huisvesten. Hoe groter een gemeente, hoe meer woonruimte er geregeld moet worden. Door de krapte op de huizenmarkt is dit op z'n zachtst gezegd heel moeilijk.

Flinke achterstanden

De gemeenten kunnen dus flink aan de bak. Uit recente cijfers blijkt dat er al behoorlijke achterstanden waren bij het vinden van huisvesting. Zo moet 's-Hertogenbosch dit jaar nog 87 statushouders zien onder te brengen. In Oss gaat het om 54 personen, in Bernheze 31, Uden 33, Meierijstad 41 en Landerd 19.