advertentie Banner SNLR.nl

Psychologische hulp ziekenhuispersoneel onmisbaar

“Mensen zijn voor situaties komen te staan die ze nog nooit eerder hadden meegemaakt”. En dus zetten zowel ziekenhuis Bernhoven als het JBZ flink in op nazorg voor hun personeel.

“De werkdruk was hoog, hetgeen zorgde voor stress, angst of spanning. Bovendien was het door de omstandigheden buiten het ziekenhuis soms lastiger om op te laden”, licht JBZ-woordvoerder Trudy Lemmers toe.

Om om te gaan met deze ongekende werkomstandigheden hebben ze bij het Jeroen Bosch ziekenhuis hier zelfs een speciaal team voor opgericht, het Mental Support Team. “Hier kunnen JBZ-ers terecht voor een luisterend oor, om stoom af te blazen of om te kijken hoe je je weer kunt opladen om verder te gaan”, aldus Lemmers.

Angst voor virus

Ook bij Bernhoven schenken ze gedurende de coronacrisis extra aandacht aan de psychologische nazorg voor het personeel. “Je hebt niet alleen te maken met extreme werkdruk, maar ook met personeel dat opeens onder bizarre omstandigheden moet werken”, aldus Suzanne Anbeek. “En onderschat ook de angst niet; ook ons personeel is gewoon echt bang om het virus te krijgen. Dat leeft heel erg”, voegt Lemmers hier nog aan toe.

Personeel van ziekenhuis Bernhoven dat op de speciale corona-afdelingen werkte, kreeg daarom de afgelopen maanden extra aandacht. “Voordat hun dienst begon en nadat hun dienst was afgelopen, vonden er altijd gesprekjes plaats. Soms in groepen, maar soms ook op individueel niveau.” Die gesprekjes vinden nog steeds plaats. Daarnaast kan het personeel via een al bestaand buddy-systeem bij een collega of binnen een team hun ei kwijt.

Beide ziekenhuizen benadrukken dat de nazorg voor personeel de komende tijd onveranderd blijft, ondanks dat het aantal coronapatiënten en de druk op de afdelingen de afgelopen weken is afgenomen.  

Kijk zaterdag vanaf 19.00 uur bij Dtv naar de aflevering van Focus die speciaal over nazorg voor coronapatiënten gaat.