advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

PvdA springt in de bres voor kunstenaarscollectief STOK: ‘Dakloos worden is geen optie’

Vanaf 30 april moet Stichting STOK (Stedelijk Overleg Kunstenaars) haar thuishaven aan de Pastoor de Kroonstraat verlaten, waardoor het Bossche kunstenaarscollectief dakloos dreigt te worden. ‘Geen optie’, vindt de PvdA.

Stichting STOK, dat een podium biedt aan kunstenaars uit Den Bosch, heeft er al een ‘verhuisverleden’ op zitten. Tot 2018 huisde het kunstenaarscollectief namelijk in vestingmuseum Het Kruithuis. Dankzij de bemiddeling van VOLOP Den Bosch – een initiatief bedoeld om de leegstand in de binnenstad terug te dringen – verhuisde STOK in 2019 naar het voormalige pand van computerwinkel MyCom aan de Pastoor de Kroonstraat in de Bossche binnenstad.

Sindsdien heeft STOK, volgens de PvdA ‘alleen maar’ 22 maanden gebruik kunnen maken van die locatie, waarvan er een groot deel van die tijd geen tentoonstellingen konden worden gehouden vanwege de coronamaatregelen. Er staan daardoor nog allerlei tentoonstellingen op het rooster.

Dramatisch

Per 30 april moet STOK de locatie leeg opleveren en dat gaat de PvdA aan het hart. “Wat de PvdA-fractie betreft mag er geen einde komen aan het unieke podium dat onze stad geboden krijgt via dit kunstenaarscollectief dat Bossche makers verenigt, hun belangen behartigt én de kunst open stelt voor de stad en haar bezoekers. En zeker niet nu, in corona-tijden, waarin de cultuursector het zwaar te verduren heeft gehad. Instellingen zijn lang gesloten en kunstenaars en culturele makers hebben hun inkomsten dramatisch zien teruglopen.”

De PvdA-fractie vindt dat STOK op steun van het stadsbestuur moet blijven rekenen. “Verhuizen, wederom, is tot daar aan toe, dakloos worden per 30 april is geen optie.”

Inmiddels heeft de PvdA bij monde van raadslid Jolanda van Gool vragen gesteld aan het college van B en W over het mogelijk dakloos worden van STOK. Daarin wordt het college ook opgeroepen om gebruik te maken van de diensten van VOLOP Den Bosch.