advertentie Banner SNLR.nl

PvdA wil oplossing voor vochtproblemen huurders Zayaz

Inwoners van de Bossche wijk Haren moeten duidelijkheid krijgen over of de vochtproblemen in hun huizen überhaupt verholpen kunnen worden. Als dit niet het geval is, moet verhuurder Zayaz de bewoners huurkorting geven en schade vergoeden.

Dat stelt Fouad Kabbouti namens de fractie van de PvdA. De partij stelt vragen naar aanleiding van de langdurige vochtproblematiek in de woningen in de wijk. Die problemen tasten het woongenot en de gezondheid aan. Eerder al gingen bewoners met bijna 200 klachten naar Zayaz.

De vochtproblemen ontstaan door regenwater dat door een kleilaag in de bodem in contact kan komen met de vloerconstructie van de huizen, zo blijkt volgens de partij uit deskundig onderzoek. Ook staat daarin dat de vochtwaarde in de woonkamer ligt tussen de 80 en de 110, terwijl de referentiewaardes 40 tot 50 zijn.

Video: Appie van de Greef heeft al maanden last van vochtproblemen in zijn huis. Tekst gaat verder onder de video.

Zayaz is in gesprek met bewoners en treft noodmaatregelen, maar die zijn niet effectief. De PvdA dringt er bij het college van B&W dan ook op aan dat gekeken wordt naar een permanente oplossing. Ook heeft Zayaz een renovatie van de woningen op de planning staan. De PvdA wil dat gekeken wordt of die renovatie eerder ingepland kan worden.

Daarnaat wil Kabbouti dat het gemeentebestuur Zayaz oproept tot een wijkgerichte aanpak. Hij vindt dat de verhuurder duidelijk moet communiceren, ook als er geen oplossing is. In dat geval moet Zayaz de bewoners tegemoetkomen in bijvoorbeeld de huur.

Bewoners van de Kruiskamp hadden lange tijd dezelfde problemen. Zayaz daarover liet eerder weten de schimmel- en vochtproblematiek aan te gaan pakken. Dit nadat de bewoners onder de vlag van de Bossche SP met een zwartboek aanklopten bij de verhuurder.