advertentie Banner SNLR.nl

Q-koortsexpert laakt gebrek aan samenwerking bij coronatesten

In deze crisistijd moeten alle initiatieven voor ontwikkeling van betrouwbare coronatesten worden omarmd. Er moeten simpelweg zoveel mogelijk mensen getest worden.

Dat zegt de gepensioneerde Herpense huisarts Alfons Olde Loohuis die vanwege zijn kennis van Q-koorts het RIVM adviseert bij de bestrijding van de corona-epidemie. ‘’Het is heel erg belangrijk snel te meten hoeveel mensen nu afweerstoffen tegen corona hebben. Je zou dus verwachten dat inspanningen van kleine laboratoria als bijvoorbeeld Innatoss om met een nieuwe, snelle coronatest te komen, zouden worden gewaardeerd. Dat bijvoorbeeld het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het RIVM de kwaliteit van de methode van Innatoss proberen vast te stellen. Zodat, zodra die testmethode gevalideerd is, we snel meer mensen kunnen onderzoeken.’’

Het is heel erg belangrijk snel te meten hoeveel mensen nu afweerstoffen tegen corona hebben.

• Alfons Olde Loohuis, Q-koortsexpert

Private laboratoria zoals het Osse Innatoss krijgen volgens Olde Loohuis, dertien jaar geleden de eerste arts die alarm sloeg vanwege de Q-koorts, te weinig speelruimte. ‘’Er wordt nu gewoon te weinig getest. En je zou verwachten dat in deze tijd van crisis de reguliere laboratoria samenwerking zouden zoeken met de kleinere labs. Maar helaas, ik zie juist meer afstand.”

Wat dat betreft hebben de grote laboratoria weinig lering getrokken uit het verleden, stelt Olde Loohuis. “Dat was bij Q-koorts ook al het geval. Terwijl Innatoss toen ook goed werk heeft gedaan met de Q-detectietest.”

Focus
Alfons Olde Loohuis was te gast in Focus. Op Dtv Oss-Bernheze en Dtv Uden werd deze aflevering op tweede paasdag vanaf 19 uur uitgezonden in plaats van de reguliere nieuwsuitzending. Op Dtv Den Bosch is deze aflevering van Focus te zien op zaterdag 18 april, eveneens vanaf 19 uur.