Q-koortspatiënt: 'Veel coronabesmettingen in regio geen toeval'

Noordoost-Brabant is het gebied in Nederland waar de meeste besmettingen zijn met het coronavirus. Volgens Q-koortspatiënt Bert Brunninkhuis kan dat geen toeval zijn.

De hele film van tien jaar geleden komt weer langs

Bert Brunninkhuis, voorzitter stichting Q-uestion

Q-koortspatiënten leven momenteel met veel onzekerheid en angst. "Er zijn zelfs mensen getraumatiseerd. De hele film van tien jaar geleden komt weer langs", vertelt Brunninkhuis, de voorzitter van stichting Q-uestion. Zestig procent van de mensen met Q-koorts komt uit de provincie Noord-Brabant. En die mensen lopen volgens Brunninkhuis extra risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. "Ze zijn namelijk extra bevattelijk, omdat hun immuunsysteem is aangetast." Daarom houdt Q-koortspatiënt Brunninkhuis zichzelf momenteel vrijwillig in een isolement. "Ik ben vorige week nog gaan wandelen, maar het lijkt me nu niet meer verstandig om dat te doen. Want er zijn altijd mensen die zich niet aan de afspraken houden."

 

De lucht is hier buitengewoon smerig. Dat heeft te maken met de intensieve veehouderij

Bert Brunninkhuis, voorzitter stichting Q-uestion

Opnieuw zwaar getroffen
Er zijn verschillende theoriëen waarom Brabant een decennium na de uitbraak van Q-koorts opnieuw zwaar getroffen wordt door een ziekte. Brunninkhuis wijst hierbij op een internationale kaart waarop te zien is dat de luchtkwaliteit in dit gebied ernstig tekort schiet. "De lucht is hier buitengewoon smerig. Dat heeft te maken met de intensieve veehouderij", denkt Brunninkhuis.  "Er wonen mede daardoor in deze regio veel mensen met longproblemen. En die zijn extra bevattelijk voor het coronavirus. In Erp zijn er al zeven mensen aan overleden. Vreselijk." De voorzitter van Q-uestion gaat graag met mensen de discussie aan over het feit dat 'het mooie Brabant' zo ongezond is.

Verschillen Q-koorts en corona
Als we Brunninkhuis vragen naar de grootste verschillen tussen het coronavirus en Q-koorts wijst hij op twee belangrijke zaken. "Het gaat in dit geval om een virus in plaats van een bacterie. En Q-koorts ging niet over van mens op mens en dit wel", zegt hij. Brunninkhuis roept tot slot iedereen op om uit te kijken en verstandig te zijn.

advertentie <p>Banner Trined 0719</p>

Lees ook deze artikelen