Raad Uden kritisch over vaart onderzoek glasvezel: 'dit kunnen we die mensen niet aandoen'

Het kan nog een jaar duren voordat de inwoners van het buitengebied in Uden snel internet hebben. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de commissievergadering.

Het CDA verzocht het college eind vorig jaar om met een voorstel te komen om het buitengebied te ontsluiten. Daarop is nu door een externe partij een haalbaarheidsonderzoek gestart, maar daarmee is de motie volgens de partij niet afgedaan. "Een onderzoek is geen voorstel tot ontsluiting", zo zei Maurits van Den Bosch in de commissie donderdagavond. 

Gemeente is niet aan zet

Wethouder Ingrid Verkuijlen gaf toe dat de motie hiermee inderdaad niet is gedaan, maar de gemeente zelf geen actie kan ondernemen zolang er een commerciële partij is met interesse. "Binnen een jaar komt deze partij terug met antwoorden of het voor hen haalbaar is. Als dat niet zo blijkt te zijn, zitten we pas op het punt waar die motie voor is ingediend en kunnen we als gemeente kijken wat we hiermee willen."

'Kies andere termijn dan een jaar'

Verwerpelijk vindt Gerard Bus van de SP. "Kies een andere termijn dan een jaar, dit kunnen we die mensen in het buitengebied niet aandoen." Ook Jong Uden en GroenLinks zetten hun vraagtekens bij de duur van het onderzoek en vinden het niet kunnen de inwoners van het buitengebied nog langer zonder (snel) internet te laten zitten. Wethouder Verkuijlen zei daarop dat het contract nu al getekend is, maar deed de belofte er bovenop te zitten en de raad na de zomer te informeren over de stand van zaken.