advertentie Banner SNLR.nl

Raadsleden aan zet na nieuwe schetsen Walkwartier

De architecten hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan twee schetsen voor het nieuwe Walkwartier in het centrum van Oss. Nu is het aan de raadsleden om te kiezen welke uitgevoerd mag worden.

In beide varianten zijn de onderste vier lagen gelijk. Hierin moet het UIThuis komen, de nieuwe woonkamer van Oss met daarin onder andere de bibliotheek. In de twee woontorens zullen in totaal 55 woningen komen.

Novemberontwerp
De eerste schets is gebaseerd op de schets uit november 2018. In vergelijking met toen is besloten om aan de oostkant toch vier kleinere in plaats van drie grote woningen te realiseren. In de schets staan de grote ronde, glazen hoeken centraal. Dit is een verwijzing naar de oude koekjesfabriek in het centrum van Oss.

Verrassingsontwerp
Na het ontwerp van mei stuurde de raad de architecten terug naar de tekentafel. “Die vraag is ons nog niet eerder gesteld. In dit geval heeft Oss een primeur in de architectuur”, zegt architect Liesbeth van der Pol.

Het verrassingsontwerp, zoals de tweede variant heet, lijkt qua indeling erg op de schets uit november. Het grootste verschil is dat er is gekozen voor meer uithammen. “Het gaat uit van een grid van metselwerk met ook appartementen die voor de helft glas en de helft een Frans balkon hebben”, vertelt de architect op de bijeenkomst in het Kloosterhotel De Soete Moeder in Den Bosch. Het verrassingsontwerp is zo’n anderhalf miljoen euro duurder dan novemberontwerp.

Inspiratiebezoek
Woensdag kregen raadsleden de kans om het appartementencomplex Amazones in Den Bosch te bekijken, waar ook gebruik is gemaakt van bijzonder metselwerk en glazen appartementen. “Ik ben heel enthousiast over de manier hoe het gebouwd is en over het enthousiasme dat de bewoners laten horen”, vertelt raadslid Gé Wagemakers (Liberale Osse Fractie). Zijn voorkeur ligt bij het novemberontwerp. “Het is een kwestie van smaak. Er is hard gewerkt door de architecten. Het is nu tijd om te kiezen.“

Hoe nu verder?
In de volgende commissievergadering gaan de fractieleden met elkaar in gesprek over de keuze. Het definitieve voorstel inclusief het kostenplaatje wordt op 30 januari 2020 voorgelegd aan de gemeenteraad.