Reageren op plannen Duurzame Polder tijdens expositie op Osse gemeentehuis
De verschillende mogelijkheden om de Duurzame Polder te ontwikkelen zijn de komende twee weken te zien in een expositie op het Osse gemeentehuis. Bezoekers kunnen ter plekke ook een reactie achterlaten.
"We zijn op zoek naar een variant waar we een zo groot mogelijk draagvlak voor hebben. Dat hopen we zo te bereiken", legt wethouder Jacco Peter Hooiveld uit.
In de Duurzame Polder wil de gemeente Oss windmolens plaatsen om te kunnen voldoen aan de opgave om genoeg duurzame energie op te wekken. Tijdens een serie bijeenkomsten met belangenorganisaties en inwoners konden zij hun inbreng leveren over de toekomstige inrichting van het gebied. Dat leverde een aantal ontwikkelmogelijkheden op en die zijn nu te zien in de tentoonstelling. Daarnaast zijn er nieuwe sessies in de verschillende dorpen om samen tot een ontwerp te komen.
We kijken bewust breder dan de afspraken die we hebben gemaakt. We moeten het hele speelveld bekeken hebben zodat je gegrond je afweging kunt maken
Jacco Peter Hooiveld (VDG), wethouder
Behoud Lithse Polder blijft kritisch op de komst van de windmolens. "We hebben totaal het idee dat er niet geluisterd wordt naar de inwoners. Ze vinken alles af zodat ze door kunnen", meent voorzitter Hanneke van den Berg. De denkrichtingen en bijbehorende varianten zijn tot stand gekomen in overleg met grondeigenaren, belangenorganisaties en anderen. Van windenergie in het midden en landbouw eromheen, tot meer verspreid of opgesteld in twee grote lijnen. "Er is goed nagedacht over landbouw en weidevogels, maar wij missen een variant hoe we het beste kunnen doen voor de inwoners", zegt Van den Berg.
Niet alle schetsen houden rekening met de twee kilometer afstand van bebouwing die de wethouder met de raad heeft afgesproken. "We kijken bewust breder dan de afspraken die we hebben gemaakt. We moeten het hele speelveld bekeken hebben zodat je gegrond je afweging kunt maken." Van den Berg vindt het zonde van het geld.
Wij missen een variant hoe we het beste kunnen doen voor de inwoners
Hanneke van den Berg, Behoud Lithse Polder
Verkeerde kaartjes
De voorzitter van Behoud Lithse Polder is ook kritisch over de excursie onlangs naar Windpark Deil. Ze noemde dit eerder al een PR-stunt. Ook de digitale gezondheidsavond is niet in goede aarde gevallen. Van den Berg was niet te spreken over de deskundigen en wil graag een fysieke bijeenkomst. Bij nadere bestudering van haar meest ideale denkrichting blijkt dat de verkeerde kaartjes in de expositie op het gemeentehuis hangen. "Typisch voor het hele traject", aldus Van den Berg. De VDG-wethouder energietransitie reageert: "Er is een print niet helemaal goed gelukt, die wordt vervangen."
Alle reacties worden de komende twee weken verzameld. De verschillende varianten worden daarna verder uitgewerkt en afgewogen. Daarbij hoort ook een onderzoek naar de milieueffecten van de alternatieven die op tafel komen. Uiteindelijk moet er een voorkeursalternatief uitrollen dat dan door de politiek besproken kan worden.