advertentie Banner Trined

Rechtbank schorst voorlopige hechtenis Martien R. zodat hij openstaande gevangenisstraf kan uitzitten

Ossenaar Martien R. mag van de rechtbank een nog openstaande onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden uitzitten. Zijn voorlopige hechtenis in afwachting op de inhoudelijke behandeling van de lopende strafzaak rond zijn criminele familienetwerk wordt daarom geschorst.

De verdediging had dit verzoek bij de rechtbank gedaan. Als Martien R. zijn straf heeft uitgezeten, wordt deze schorsing weer opgeheven en moet hij weer de cel in tot de uitspraak in deze strafzaak. Het verzoek om zelf te mogen getuigen als verdachte in zijn eigen zaak is ook toegewezen.

Martinus N.
De rechtbank heeft ook de voorlopige hechtenis van een andere verdachte in deze strafzaak, Martinus N., onder voorwaarden geschorst. N. mag vanaf komende maandag de inhoudelijke behandeling thuis afwachten als hij zich zo vaak als nodig meldt bij de reclassering, 38 uur per week gaat werken, verblijft op het adres van zijn partner en contactverbod met medeverdachten met uitzondering van zijn vader.

Verder zijn onder meer diverse verzoeken om getuigen te horen toegewezen. Omdat de OVC-gesprekken door diverse advocaten worden betwist, worden deze toegevoegd aan de dossiers. Het grasduinen in alle onderzoeken waarin het OM op zoek is gegaan naar strafbare feiten - iets waar advocaat Jan Hein Kuipers van Martien R. specifiek om vroeg - werd afgewezen.

Geen budget voor film verdediging
Ook het verzoek om een budget voor een eigen filmische weergave heeft de rechtbank afgewezen vanwege het ontbreken van een juridische grondslag daarvoor. En volgens de rechtbank leidt de uitspraak van het Hof van Justitie over het opsporingsverzoek Encrochat dat onrechtmatig zou zijn omdat het een inbreuk is op de privacy, zoals aangestipt door advocaat Deckwitz van Toon R. die verwees naar Europese regelgeving hierover, niet tot een ander oordeel.

Vervolg
Deze strafzaak - project Noord genoemd in de rechtbank - waarin vijftien verdachten terecht staan, wordt vervolgd met pro formazittingen op 2 december en 3 december. De inhoudelijke behandeling zou in het voorjaar van 2021 plaatsvinden.