Rechter: vergoeding Osse freelance fotograaf Ruud Rogier te laag

De vergoeding van de Persgroep (nu DPG Media) van 42 euro per foto voor freelance fotojournalist Ruud Rogier uit Oss was te laag.

Dat heeft de kantonrechter vrijdag bepaald in Amsterdam.

Samen met journalist Britt van Uem die het woordtarief van 0,13 eurocent te laag vond, stapte Rogier in oktober vorig jaar naar de rechter.

"Het punt is dat je niet kunt onderhandelen over tarieven of voorwaarden", zei Ruud Rogier destijds. "Als ik voor mezelf spreek dan zou er een mini-tarief moeten komen van 60 euro per uur. Daarvoor lever je een fotoserie aan waaruit gekozen kan worden. Ik doe dit werk al sinds 1981 en laat dit niet zomaar los. Maar op een gegeven moment is het niet meer te doen."

De rechter heeft Rogier en Uem nu - een jaar later - in het gelijk gesteld. Het was voor het eerst dat een nieuwe wet die freelancers moet beschermen tegen machtige werkgevers werd getoetst. Met die wet uit 2015 kan een rechter voortaan bepalen of een vergoeding ‘billijk’ is.

Het tarief van 42 euro per foto dat Rogier kreeg, acht de kantonrechter ‘niet billijk’, net als het woordtarief van 0,13 euro voor Van Uem. Uitgever DPG Media moet Rogier voortaan 65 euro per foto betalen en Van Uem 0,21 euro per woord.

Journalistenvereniging NVJ ziet deze bedragen als 'een nieuw bodemtarief voor regionale journalistiek'.  "Ik denk dat dit een beweging op gang gaat brengen. Ruud Rogier en Britt van Uem zijn wat dat betreft twee helden voor die grote groep van regionale makers die ditzelfde lot ondergaan.” is de reactie Thomas Bruning van de NVJ in NRC.

advertentie <p>Banner Woonboulevard Oss midden dec19</p>

Lees ook deze artikelen