Rechtszaak tegen Osse topcrimineel Martien R. eindelijk van start

Na maandenlang onderzoek start vandaag de megazaak tegen de Osse topcrimineel Martien R. en veertien medeverdachten. Op maandag en dinsdag staan twee inleidende zittingen op het programma in de rechtbank in Den Bosch.

Martien R. uit Oss wordt verdacht van drugs- en wapenhandel. Op woensdag 13 november 2019 werd de destijds 48-jarige R. tijdens Operatie Alfa, het onderzoek naar R. en zijn familie, opgepakt bij het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelsraat in Oss. Tijdens de inleidende zittingen van maandag en dinsdag wordt er gesproken over mogelijke verweren die de partijen hebben ter attentie van het onderzoek. Later in de week wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Hoofdverdachte Martien R. en zijn familie

Maandenlang was er een groep van honderden agenten, medewerkers van het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en specialisten van Defensie bezig met het onderzoek naar de ‘Godfather van de Brabantse onderwereld’, Martien R., en zijn familie. In woonwagenkampen, loodsen en huizen in de gemeente Oss werden zo’n veertig pistolen, machinegeweren, munitie, handgranaten, flinke hoeveelheden geld en drugs aangetroffen. R. wordt gezien als leider van een criminele organisatie die zich jarenlang bezighield met grootschalige drugs- en wapenhandel waarbij geweld niet uit de weg werd gegaan. Tijdens Operatie Alfa zijn in totaal vijftien mensen gearresteerd, waaronder flink wat familieleden van Martien. Zijn zoon Anton, zijn schoonzoon Bart, zijn neef Toon, zijn schoonzus Bea, zijn broers Toon, Tinus en Anjo en  zijn oom Martien zijn ook verdachten in de zaak.

Op de zitting worden verschillende strafbare feiten besproken. De organisatie wordt verdacht van onder meer twee coketransporten. Het gaat om onderschepte transporten in België van 1561 en 315 kilo cocaïne. Daarnaast wordt de organisatie verdacht van witwassen en het handelen in wapens en synthetische drugs.

Megazaak

Tijdens een pro forma zitting in februari 2020 gaf de officier van justitie al aan dat er verschillende deelonderzoeken zijn geweest. Doordat allerlei losse zaken zijn samengevoegd, is de rechtszaak over ‘Onderzoek Noord’ een van de grootste Brabantse rechtszaken.

Martien R. staat op 17, 18, 20, 21, 25, 27, 28 mei ook voor de rechter. In juni en juli staan ook nog zo’n tien zaken op de planning. De strafeis van het OM wordt besproken op 1 en 2 juli. Er zijn tijdens het proces zeven reservedagen ingepland, in de hoop dat alles volgens planning loopt. De verwachting is dat de rechter in september uitspraak doet.