Recycle Sint komt langs in Uden: niet kopen, maar ruilen

Veel ouders kennen het wel, de speelgoedkist puilt uit, terwijl de helft niet meer gebruikt wordt. En dus bedacht de Recycle Sint om langs te komen in Uden en het speelgoed gewoon te ruilen. 

In steeds meer gemeenten in Nederland worden soortgelijke ruilbeurzen georganiseerd en dus bedacht initiatiefnemer Mascha Dongenaar om de speelgoedruilmarkt ook in Uden te organiseren. En dat idee slaat aan. Vlak voor het open gaan van de ruilmarkt, die georganiseerd wordt in samenwerking met De Vlindertuin, stond het woensdagavond rijen dik voor de ingang. 

Tekst gaat verder onder de video

Waardebonnen
Het idee is simpel. Je levert je oude speelgoed in en ontvangt een tegoedbon, variërend van 1 tot 4 punten, afhankelijk van de waarde van het speelgoed. Met die waardebonnen kun je vervolgens een ander artikel uitkiezen.

"Iedereen heeft teveel speelgoed in huis" vertelt initiatiefnemer Marscha Bongenaar. Volgens haar is er genoeg speelgoed in omloop en is het zonde om steeds iets nieuws te kopen. "Ruilen met elkaar is zoveel beter voor je portemonnee en voor het milieu. En heel veel spullen zijn het echt waard om opnieuw ingepakt te worden en cadeau te geven", aldus Bongenaar. 

Goed doel 
Aan het eind van de avond gingen veel bezoekers tevreden en met een volle tas speelgoed naar huis. Het speelgoed dat overgebleven is, wordt gedoneerd aan stichting Caritas in Uden.