advertentie Banner SNLR.nl

Regio telt 29 watertappunten

Nederland telt 1400 watertappunten waarvan er 29 in de regio's Oss, Uden en Den Bosch te vinden zijn. Een watertappuntenkaart geeft aan waar drinkwater gratis te tappen is.

De kaart is een initiatief van Leon van Diepen en laat ons zien waar de 1400 watertappunten in Nederland te vinden zijn. Daarnaast is de kaart ook te vinden op de website van Brabant Water. Iedereen heeft de drinkwatertaps vast wel eens gezien, want de regio's Oss, Den Bosch en Uden tellen samen 29 watertappunten. Ook op de stations van Den Bosch en Oss is een tappunt te vinden.

De gemeente Oss telt op dit moment dertien watertappunten. Een veertiende punt in Herpen moeten nog worden gerealiseerd. Deze openbare drinkplekken zijn goed voor de gezondheid en daarnaast voordelig voor het milieu omdat het aantal plastic flesjes hierdoor verminderd wordt.

Tekst gaat verder onder de kaart.

Op openbare plekken in het centrum of langs de weg zijn er enkele tientallen drinkwatertaps, maar op scholen en sportclubs blijft de ontwikkeling achter. Basisscholen in de regio's Den Bosch en Oss hebben vraag naar een watertappunt. Met een subsidie van twee miljoen euro van het kabinet is het de bedoeling dat ook diverse scholen in deze regio een watertappunt krijgen. "Nu vullen kinderen hun water op een onhygiënisch toilet op school waar de flesjes soms niet onder kraan passen", zegt Silvaas de Kok van Kraanwatertappunt. 

Volgens Mart van Schijndel van Sport Expertise Centrum (SEC), dat samenwerkt met de gemeente Oss en Jongeren Op Goed Gewicht (JOGG) om watertappunten te realiseren, hebben inmiddels tien scholen in de gemeente Oss interesse getoond in een drinkwatertap op het schoolplein. Na de zomervakantie zal er meer bekend worden over subsidieregeling en welke scholen er daadwerkelijk deel gaan nemen. Scholen kunnen zich aanmelden op de website van het SEC.