Regionale buslijn dreigt te verdwijnen: ‘Mensen die afhankelijk zijn van het OV, worden buitenspel gezet’
Dat Arriva van plan is de weekenddienst van lijn 90 - die van Den Bosch naar Oss rijdt via Nuland en Geffen – is tegen het zere been van het Bossche CDA. Die partij stelt namelijk dat door het verdwijnen van die dienst de leefbaarheid en bereikbaarheid van Nuland in het geding komt.
Voor Arriva is het duidelijk; buslijn 90 wordt in het weekend te weinig gebruikt om rendabel te kunnen zijn. De vervoerder stelt na metingen die nog vóór corona zijn uitgevoerd, dat er op een zaterdag gemiddeld 27 en op een zondag gemiddeld 22 passagiers gebruik van de lijn maken. Kortom; allesbehalve grote aantallen.
Desalniettemin heeft het CDA bezwaar tegen het mogelijke verdwijnen van de buslijn. Raadslid Ingrid van Zwambagt ziet namelijk een opvallende tegenstelling: “We willen met zijn allen naar een inclusieve samenleving toe; iedereen moet erbij kunnen horen. En dan zouden we nu mensen die afhankelijk van het OV zijn, buitenspel gaan zetten? Dit zijn júist die belangrijke dingen die er in de samenleving toe doen.”
Belemmering
Volgens Van Zwambagt laat de bereikbaarheid ook nu al te wensen over: “Je kunt tegenwoordig ’s avonds om 21:00 uur al niet meer met het openbaar vervoer vanuit de stad naar één van de omliggende dorpen. En dan wordt er gezegd; pak de regio-taxi, maar daar betaal je fors geld voor. Dat is een grote belemmering voor veel mensen.”
Het is in de ogen van Van Zwambagt extra pijnlijk dat Arriva de weekenddienst dreigt te gaan schrappen, omdat er eerder in Nuland nog een prima initiatief was: “Een soort van buurtbus, die werd bemand door vrijwilligers. Maar het vervoer is toen overgenomen door Arriva. De vrijwilligers zijn daardoor buiten beeld geraakt en nu valt alles als een kaartenhuis in elkaar. En je kunt nu ook geen beroep meer op die vrijwilligers doen.”
Goedkoper
De noodzaak is volgens Van Zwambagt dus groot, terwijl uit de cijfers is gebleken dat er in een weekend respectievelijk slechts 27 en 22 mensen gebruik maken van de buslijn: “Dat zijn lage aantallen, dus het is niet nodig om een hele grote bus te laten rijden. Ik zie dan eerder iets in een soort elektrische bus, die goedkoper is dan een gewone bus. Maar eerst moet er goed worden geïnventariseerd hoeveel mensen het nu precies betreft.”
De provincie is dan wel verantwoordelijk voor de aanbesteding van het openbaar vervoer, maar het CDA wil – door middel van vragen aan het college van burgemeester en wethouders – ook de gemeente om hulp roepen. “Want als ze niks horen, denken ze ‘het zal wel goed zijn’.”