advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Religieus erfgoed in Lithoijen vernield; 'Dit was geen gewoon vandalisme, maar bruut geweld'

In Lithoijen is zondagnacht het kruisbeeld van Jezus op de kruising van de Molenweg en de Schutstraat vernield, waarschijnlijk door vuurwerk. "Mensen in het dorp spreken er schande van."

Het eiken beeld, gemaakt in 1947, staat in de tuin van Gert van den Berg. Gek genoeg heeft hij de knal na middernacht die de schade moet hebben veroorzaakt niet gehoord. "Ik dacht, deze schade is niet met de hand aangericht. Dit is geen gewoon vandalisme, maar bruut geweld. Mensen in het dorp spreken er schande van." Volgens Van den Berg was de plek van het kruisbeeld zondag de meest bezochte plek van Lithoijen. Iedereen kwam kijken wat er aan de hand was.

Nadat de schade zondagochtend geconstateerd werd, ging het nieuws rond in een appgroep van het dorp.  Veel wijzer werden Lithoijenaren daar niet van. Het vermoeden gaat uit naar vuurwerkvandalisme, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. "Je zou toch zeggen dat er op de brokstukken wat kruitsporen te vinden moeten zijn", stelt Van den Berg. 

Volgens Lithoijenaar Mari van Kilsdonk, tevens fractievoorzitter van het CDA in Oss, moet het iets na middernacht gebeurd zijn. “Dit beeld is meer dan een stuk hout. Het is een stuk geschiedenis, een stuk identiteit en een geliefd, en beeldbepalend punt in Lithoijen”, schrijft de partij in een statement op Facebook.

Het CDA in Oss start een inzamelingsactie op om het beeld in ere te herstellen. “Om bij te dragen aan de vervanging van het beeld stelt het CDA Oss 500 euro ter beschikking. En roept haar leden en eenieder op om aan een eventuele inzamelingsactie mee te werken.”