Rena (68) uit Oss: 'Ik heb me al vroeg in mijn jeugd helemaal vastgelegd, terwijl ik nog zo veel had willen zien en doen'

Op jonge leeftijd trad Rena uit Oss al in het huwelijk en hierdoor kon ze niet alles meemaken wat ze graag had willen doen. Maar het leven is niet voor eeuwig en dus probeert Rena ervan te genieten zoals het komt.

“Ik kom uit de hei. Een echte heikneuter. Mijn vader werkte ’s nachts bij Unox en overdag werkte hij op zijn landbouwgrond. Een varken, koe en wat kippen, dat werk.

Wij waren met tien kinderen, ik was de jongste. Op mijn veertiende begon ik al met werken bij Organon. Daarvan kan je nu zeggen: maar je was nog maar een kind? Maar dat was gewoon. Mijn ouders moesten echt de centen aan elkaar leggen. Als veertienjarige moest ik daar al bij helpen.

Ik zal je vertellen: ik ben er niks slechter van geworden.

Ik was achttien toen ik trouwde. Niet veel later trokken we in ons huis aan de Hescheweg. Daar woon ik nog steeds. Uiteindelijk heb ik ongeveer dertien jaar bij Organon gewerkt, totdat ik zwanger werd.

Niet alles onder controle

Ik denk wel vaak: ik heb me al vroeg in mijn jeugd helemaal vastgelegd terwijl ik nog zo veel had willen zien en doen. “Je had eigenlijk vijf jaar later moeten komen,” zeg ik wel eens tegen mijn man. Grappend natuurlijk, want we hebben het goed gehad. Mijn leven is gelopen zoals het gelopen is. Je hebt gewoon niet alles onder controle. Maar met een beetje Hollandse nuchterheid kan je overal wat van maken.

Mijn man heeft kanker en is uitbehandeld. Zo gauw als corona weg is en we een spuitje hebben gekregen, dan pakken we de caravan. Ik hoop dat hij nog jaren te leven heeft. Maar ik ben ook niet naïef. Het houdt me wel bezig, maar ik probeer vooral te genieten zolang dat nog kan. Voor hetzelfde geld krijg ik dadelijk een hersenbloeding en ga ik eerder dan hij.”