Renee (30) uit Boekel: 'Het verleden vormt iemand, maar daar kun je niks aan veranderen'
Is een naar verleden een excuus om anderen ook naar te behandelen? Volgens Renee (30) niet. Zij ondervond het aan den lijve wanneer mensen dat excuus wel gebruiken en leerde een belangrijke les: we moeten zelf verantwoordelijkheid nemen voor het verleden, nu en de toekomst.
“Thuis is er veel rumoer geweest. Mama maakte partnerkeuzes die niet altijd slim waren, waardoor ze ons grotendeels in haar eentje moest opvoeden.
Mijn vader heeft niet de rol van vader op zich genomen in de periode na de scheiding. Dit was erg onwennig allemaal. Dit was iets wat er bij zijn vader ook niet in zat. Op mijn vijftiende verhuisden we naar Uden naar mijn stiefvader, waarmee ik vaak ruzie had. Hij had borderline. Dan veranderde hij van karakter en bleek zijn ware aard naar boven te komen. Hij was vroeger verwaarloosd, maar het verleden mag geen excuus zijn voor hoe je met andere mensen omgaat.
Dankbaar
Ik ben toen het huis ontvlucht en ging zelf naar jeugdzorg. In de weekenden moest je naar huis, maar dat deed ik niet. Daar kreeg ik flink op m’n donder voor en toen moest ik daar weg. Ik sliep daarna een beetje bij vrienden en ben rond gaan zwerven als het ware. Totdat de ouders van een vriendin zeiden: ‘kom maar hier wonen.’
Ik had eindelijk weer een stabiele thuissituatie. Ik mocht zijn wie ik wilde zijn. Daar ben ik ze echt heel dankbaar voor.
Al elf jaar werk in de zorg. Ik heb altijd anderen hulp willen bieden. Het gezien worden is belangrijk. Misschien iets wat ik in mijn jeugd niet heb gehad.
Gedachtegang
Sinds september zit ik wel thuis met burn-out klachten. M’n gedachtegang moet worden aangepakt. Die is heel negatief. Ik ben gevoelig voor het oordeel van anderen en ben bang dat ik mensen of mijn omgeving kwets. Waarschijnlijk omdat ik in mijn verleden mensen heb gehad die hun rug naar me toe keerde. Mensen die de deur dicht gooiden en me pijn hebben gedaan. Daardoor ben ik bang dat ik verkeerde keuzes maak.
Het verleden vormt iemand, maar daar kun je niks aan veranderen. Je bent zelf degene die bepaalt wat je er mee doet. Sinds een maandje is er weer licht aan het einde van de tunnel door goede medische hulp. Ik zal nog heel vaak omvallen, maar alles komt een keer goed.”
Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.