Restauratie Drakenfontein bijna voltooid, maar ‘opbouw zal nog 10 tot 15 weken in beslag nemen’
De restauratie van de fontein onder de Bossche Draak op het Stationsplein in Den Bosch is momenteel in volle gang. Dtv Nieuws nam donderdagochtend een kijkje bij de laatste werkzaamheden.
Die vinden namelijk plaats bij ‘Meesters In - natuursteen- en betonrestauraties’, in Tienhoven aan de Lek, net boven Utrecht. Het project rondom de Drakenfontein is prestigieus, maar met hun ervaring in dergelijke restauraties deinst Meesters In niet terug voor deze klus.
(Tekst loopt door onder de video)
Zo was het bedrijf eerder al betrokken bij herstelwerkzaamheden voor het Rijksmuseum in Amsterdam, bij een hunebed in Emmen en zelfs in de gemeente Den Bosch is Meesters In geen onbekende. Het bedrijf droeg namelijk zorg voor een aantal van de stenen blokken die op de Sint-Janstoren zijn geplaatst.
En nu is het dus de beurt aan de Drakenfontein; een project dat al ruim een jaar loopt en waarvan het einde in zicht begint te komen, legt projectleider Marnix van Bennekum uit: “Er zijn nu nog kleine herstelwerkzaamheden aan de blokken die geconserveerd zijn. Daar zijn we nu mee bezig zodat ze teruggeplaatst kunnen worden. En uiteraard is de productie van de nieuwe fonteinrand in volle gang.”
Portland
Daarmee doelt Van Bennekum op de natuurstenen rand, die voorheen was gemaakt van euville, een Franse kalksteen. Tegenwoordig is de rand van de steen afkomstig uit de steengroeve in het Britse Portland.
Het was de planning dat twee ambtenaren van de gemeente Den Bosch begin oktober vorig jaar naar Portland zouden gaan voor de keuring en aanschaf van het natuursteen dat wordt gebruikt voor de Drakenfontein, maar door de oplaaiende coronagolf is die reis destijds niet doorgegaan.
De laatste puntjes mogen nu dan op de spreekwoordelijke ‘i’ worden gezet, dat wil nog niet zeggen dat de Bossche Draak en de bijbehorende fontein op korte termijn weer in volle glorie terug mag worden verwacht, vertelt Van Bennekum: “Het opbouwen van de fontein zal tussen de 10 en 15 weken in beslag gaan nemen. We zetten erop in om dit voor de zomervakantie gereed te hebben.”