Restauratie Sint-Janstoren in Den Bosch in volle gang: ‘Het is natuurlijk een top-icoon'

De restauratie van de toren van de Sint Jan is in volle gang. Dtv Nieuws mocht een kijkje nemen op grote hoogte.

Eerder kon u al op Dtv zien dat de haan en de bollen die normaal gesproken op de Sint Jan staan, in een nieuw jasje worden gestoken, als onderdeel van een grootschalige restauratie.

Dinsdag kregen we een kijkje bij de restauratie- en onderhoudswerkzaamheden zélf. En die waren hard nodig legt bouwhistoricus Maikel Niël uit: “Twee jaar geleden vielen er stukken natuursteen van de toren naar beneden. Zo'n situatie willen we niet nog een keer meemaken. Toen zijn de meest slechte delen uit voorzorg al met een hoogwerker eraf geklopt."

(Tekst loopt door onder de video)
           

Projectleider Rick Jansen beseft hoe belangrijk de Sint Jan voor Bosschenaren én de wijde omtrek is: “Het is natuurlijk een top-icoon, voor de provincie én de gemeente. Wat het extra bijzonder maakt is de enorme hoogte en de steiger die eromheen staat om het werk uit te kunnen voeren."

Veilig

Al met al is het dus een flink project. En dat brengt de nodige kosten met zich mee. Er wordt een deel gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, van het hele project dat 1,1 miljoen euro kost. “Een groot deel van het geld gaat op aan de steiger. Omdat we veilig moeten kunnen werken op grote hoogte, gaan er hoge kosten mee gepaard", aldus Jansen.

De werkzaamheden zijn nog wel even bezig, al is er volgens Jansen inmiddels wel een spreekwoordelijke stip aan de horizon. “In juli/augustus moet de toren weer toegankelijk zijn."