Restauratie Sint-Janstoren in Den Bosch weer een stapje verder: haan gezegend én teruggeplaatst

De restauratie van de toren van de Sint-Jan in Den Bosch is woensdag in een nieuwe fase beland. De bekende gouden haan is namelijk gezegend en weer teruggeplaatst op de toren.

Hij is er een tijdje tussenuit geweest. De gouden haan - die normaal gesproken op de Sint-Jan staat - werd namelijk uitgebreid gerestaureerd. En dat gebeurde niet om de hoek, maar in de Achterhoek.

Sinds woensdag is de haan weer terug op de vertrouwde Bossche grond; klaar om op de toren geplaatst te worden. Maar daarvóór moest de gouden haan eerst gezegend worden.

(Tekst loopt door onder de video)

Plebaan Vincent Blom verzorgde onder toeziend oog van onder meer wethouder Huib van Olden de zegening van de haan en dat was volgens Blom zelf een iconisch moment: “Het is een belangrijk punt wanneer het kruis en de haan op de toren worden geplaatst. De haan staat toch op het symbolisch hoogste punt van de stad.”

Nadat de haan was gezegend, werd hij teruggeplaatst op de toren, die al enkele maanden in de steigers staat vanwege een grootschalige restauratie. Dtv Nieuws nam begin maart een kijkje bij de restauratie- en onderhoudswerkzaamheden die aan de toren plaatsvonden.