advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Rick (31) uit Orthen: "We hebben geen hoop maar moed nodig"

Rick kende tijdens zijn jeugd geen zorgen maar dat veranderde toen hij leerde over de toekomst van zijn generatie. Hij begon het onrecht om hem heen te zien en zich daar tegen te verzetten. Nu is hij sinds kort vader. Hoe gaat hij daar mee om?

“Ik ben opgegroeid in een gelukkig gezinnetje en heb alle kansen gekregen. Op school leerde ik wel over problemen in de wereld, maar ze zeiden dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. Ik vertrouwde erop dat wereldleiders dat soort zaken aan zouden pakken.

Gevolgen

Toen ik ouder werd zag ik in dat het niet zo werkt. Ik begon al het onrecht om mij heen te zien. Zo werd ik activistisch en inmiddels zet ik me in voor dierenrechten, het klimaat en de strijd tegen racisme.

Wat betreft het klimaat zijn we natuurlijk veel te laat begonnen. Afgelopen zomer vielen er vierhonderd extra doden in Nederland vanwege de hitte. De problemen zijn dus niet van de toekomst. Maar ik ben hoopvol dat we de allerergste gevolgen kunnen beperken.

Tekst loopt door onder foto

Rick met zijn zoontje Guus

Hoopvol is eigenlijk niet de juiste omschrijving. Dat betekent dat je verwacht dat het wel goed komt. De Amerikaanse klimatologe Kate Marvel zei: we hebben geen hoop maar moed nodig. Daar ben ik meer van. Er moet echt iets gebeuren.

Vijf maanden geleden kreeg ik mijn eerste kind: Guus. Als vader denk ik nog meer na over de toekomst en kan ik me zorgen maken. Ik wil hem antiracistisch opvoeden en kritisch leren denken. Zo hoop ik hem voor te bereiden op een onzekere toekomst.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.