Rioolwaterzuivering Den Bosch krijgt 10.000 zonnepanelen

Waterschap Aa en Maas begint aankomend voorjaar met de aanleg van een zonneweide bij de rioolwaterzuivering in Den Bosch.

Er komen zo’n 10.000 zonnepanelen te liggen op een nabijgelegen grasveld. Waterschap Aa en Maas wil met deze zonneweide energie opwekken voor onder meer de machines die het afvalwater schoonmaken. Zo’n 95% van het energieverbruik van de rioolwaterzuivering gaat nu naar deze machines.

Met de aanleg van zeven zonneweides verspreid over Oost-Brabant, waarvan één in Den Bosch, moet de rioolwaterzuivering zo’n 80% van haar energieverbruik zelf opwekken. Deels door biogas en de toevoeging van zonne-energie. Dit sluit aan bij het doel van Waterschap Aa en Maas om in 2030 energieneutraal te zijn.

 (Tekst gaat verder onder de video)

Kosten

Het aanleggen van de zonneweides kost zo’n 22,1 miljoen euro. Een bedrag dat in dertien jaar wordt terugverdiend volgens het waterschap. Maar ook de bevolking heeft er iets aan volgens projectmanager Antoine van Geffen: “Als wij minder kosten hebben dan zal de belasting ook minder stijgen. Want wij hoeven minder stroom in te kopen.”

De bouw van de zonneweide in Den Bosch begint in maart 2020 en duurt tot en met juni. In de daaropvolgende drie jaar worden de zes resterende zonneweides gebouwd.