Rioolwaterzuivering in Oijen haalt nu meer medicijnresten uit het water
Minister Mark Harbers was donderdagmiddag in Oijen om daar een nieuw deel van de waterzuiveringsinstallatie te openen. Daarmee kunnen medicijnresten en andere zogeheten microverontreinigingen uit het afvalwater gehaald worden.
Dat is belangrijk omdat in Nederland steeds vaker droge periodes voorkomen. Er wordt daarom gezocht naar manieren om al gezuiverd rioolwater nog verder schoon te krijgen. Dan kan het namelijk opnieuw als drinkwater worden gebruikt.
Aa en Maas is nu het tweede waterschap in Nederland met zo'n PACAS-installatie. De PACAS-installatie werkt met actieve poederkool, dat lijkt op het anti-diarreemiddel Norit. De bacteriën die het afvalwater ‘schoon eten’, krijgen hulp van dit poederkool om meer medicijnresten te verwijderen, waardoor het gezuiverde afvalwater schoner naar de Teeffelense Wetering en de Hertogswetering stroomt. Peter van Dijk van het dagelijks bestuur van het waterschap is trots: "Ik heb hier weleens het Don Quichot-complex aan overgehouden. Ik was de eerste en enige in Nederland die me hier druk over maakte. Gelukkig zijn er nu meer mensen overtuigd." Zo is er subsidie beschikbaar gekomen om het project te realiseren.
Nederland krijgt steeds meer te maken met droge periodes met weinig water, zegt Waterschap Aa en Maas. Daarom worden binnen waterschappen steeds vaker manieren gezocht om 'gezuiverd rioolwater' te hergebruiken. Dit is afvalwater dat al wel deels is gezuiverd, maar nog niet op drinkwaterkwaliteit is gebracht. Dit water kan dan worden gebruikt voor tuinbouw, industrie en droogtebestrijding. De PACAS-installatie zorgt ervoor dat het afvalwater schoon genoeg is om te gebruiken. "Vissen en kleine organisme vertonen bijwerkingen en vrouwelijke kenmerken. Dat kan de bedoeling niet zijn", zegt Van Dijk. "In eerste instantie is de installatie goed voor verwijdering van zeventig procent. Uiteindelijk moeten we een stap maken richting honderd procent. Maar daar zijn andere technieken voor nodig."
Regisseur schoon water Janneke Snijders zegt dat Aa en Maas een van de voorlopers is in Nederland. "We hopen dat andere waterschappen ervan gaan leren en deze techniek ook gaan toepassen."

De nieuwe installatie in Oijen maakt dat mogelijk door onder meer medicijnresten uit het water te filteren. Bij de opening waren donderdag ook burgemeester Buijs, gedeputeerde Roijackers en kinderen van basisschool De Kleine Weide aanwezig.
