advertentie Banner SNLR.nl

RIVM: aantal ziekenhuisopnames in regio over piek heen

Het RIVM zegt dat de provincie Noord-Brabant over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames heen lijkt te zijn.

Het instituut gaf tot nu toe dagelijks een update met het aantal besmettingen per gemeente. Daar is het RIVM mee gestopt, omdat het volgens hen geen goede graadmeter meer is. In plaats daarvan heeft het RIVM een kaart gemaakt met het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis per 100.000 inwoners. De gemeenten Bernheze, Uden en Meijerijstad zijn op die kaart het felst gekleurd.

Door het aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners en het totaal aantal inwoners van de gemeentes te verrekenen, is te achterhalen hoeveel mensen er uit die specifieke gemeente in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen. 

Het aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners ligt in Den Bosch op 43.2. Dat betekent dat er 67 inwoners van de gemeente 's-Hertogenbosch zijn (geweest), die met het COVID-19-virus in een ziekenhuis liggen. Dat kan het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn, maar dat kan ook een ziekenhuis elders in het land zijn. 
Zo zijn er 20 inwoners uit Landerd opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, 67 inwoners uit Uden en 57 inwoners uit Bernheze. Van de ruim 91 duizend inwoners van de gemeente Oss, zijn er 73 bevestigde gevallen van het coronavirus in het ziekenhuis beland. 

Het aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners is het grootst in Meierijstad; 135.5. Dat betekent dat voor deze relatief kleine gemeente, 110 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen. 

Belangrijke noot bij deze cijfers is dat ze niets zeggen over of deze mensen nog steeds in het ziekenhuis liggen, of misschien al ontslagen zijn. Bovendien is onbekend of ook mensen die na ziekenhuisontslag toch weer terugkomen hierin worden meegeteld. 

Landelijk zijn er minstens 12595 mensen met het virus besmet. Inmiddels zijn er in het hele land voor het eerst meer dan duizend mensen aan corona overleden, het totaal staat nu op 1039. Ter vergelijking met de vorige update zijn er 175 extra personen met het coronavirus gestorven.