RIVM-cijfers onze regio blijven in juni steken op nul

In het epicentrum van de coronauitbraak zijn in de maand juni geen sterfgevallen óf ziekenhuisopnames meer geregistreerd als gevolg van het COVID-19-virus.

Dat is voor het eerst sinds de uitbraak van de pandemie.

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Het RIVM levert sinds kort een tweewekelijkse update; de cijfers zijn op dit moment bijgewerkt tot en met 30 juni. Onze regio beslaat de gemeentes Uden, Bernheze, Oss, Den Bosch, Landerd en Meierijstad.

Tijdens de piek van de coronauitbraak in Noord-Brabant, tussen halverwege maart en halverwege april, zien deze cijfers er heel anders uit. Zo overlijden er op zaterdag 18 april binnen 24 uur nog 18 mensen uit deze regio aan (de gevolgen van) het virus, en worden er op 2 april nog 36 mensen met corona uit de regio opgenomen in ziekenhuizen. Eind maart uiten verschillende huisartsen uit Uden nog kritiek op de sterftecijfers van het RIVM; volgens hen ligt het aantal sterfgevallen op dat moment veel hoger dan wat het RIVM dagelijks aangeeft, omdat lang niet iedereen getest wordt op corona. Op 31 maart meldt het RIVM de meeste sterfgevallen in Nederland; 165 mensen overlijden die dag als gevolg van het coronavirus.

Dtv Nieuws kon in de eerste week van juni voor het eerst melden dat er een week lang geen mensen uit de regio waren overleden of in het ziekenhuis opgenomen waren vanwege het virus. Hoe de eerste week van juli er voor onze regio uitzag, maakt het RIVM pas in de tweede week van juli bekend.