RKSV Margriet bestaat 75 jaar; 'het is een vriendenvereniging en dat blijft zo'

Voetbalvereniging Margriet uit Oss bereikte deze maand een bijzondere mijlpaal. De club bestaat 75 jaar. "Het hoogtepunt was de hoofdklasse."

Dat niveau bereikte de Osse vereniging begin jaren negentig toen Jos Wap de trainer was. "Het is een hoogtepunt dat we zo hoog voetbalden. Iedereen wilde toen bij Margriet voetballen", zegt lid Herman Pansier.

De club zag in 1946 het levenslicht toen enkele jongens een voetbalclub wilden oprichten. "Een aantal jongens vroegen hun ouders of zij samen konden gaan voetballen. Een van die ouders was mijn opa en een van die jongens was mijn vader", zegt lid Leo Strik.

In de wijk Ussen, Vlashoek en Heihoek was nog geen voetbalclub. "Er was DESO, Cito en TOP, maar in Ussen was nog niets", zegt Ad Bloemers, ruim zestig jaar lid van Margriet.

Zes accommodaties

De club begon in 1946 aan de Gewandeweg en heeft tegenwoordig een accommodatie aan de Amsteleindstraat. In totaal heeft Margriet in 75 jaar tijd zes verschillende accommodaties gehad. Volgens de leden heeft dat te maken met de groei van de club waardoor er steeds meer ruimte nodig was.

Van huis uit is Margriet een sociale vereniging

• Leo Strik

In Oss zijn een aantal clubs, maar Margriet is volgens de leden uniek. "Margriet is een vriendenvereniging en dat blijft zo", zegt Bloemers. "Van huis uit zijn wij een sociale vereniging. Het is ons kent ons", aldus Strik.

De Osse voetbalvereniging, die spelers als Ruud van Nistelrooij, Arnaut Groeneveld en Rens van Eijden grootbracht, slaat jubileumfestiviteiten dit jaar noodgedwongen over. De jubileumcommissie, bestaande uit voorzitter Piet de Jongh en Jan van Leest werkt aan een feestprogramma.