advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Robots krijgen de vieze handen

DEN BOSCH - 'Niet de boeren maar de robots gaan in de toekomst vieze handen krijgen.' Dat zei lector Theo Theewissen vrijdagmorgen op MFM Brabant in het kader van de Week van het Buitengebied.

Dtv en MFM Brabant besteden deze week extra aandacht aan de agrarische sector en alle aspecten die daarmee samenhangen. Vandaag komt de radio-uitzending vanuit de HAS Den Bosch, waar de boeren van de toekomst worden opgeleid.

Tachtig procent van de boeren vóór verandering
Dat het anders gaat worden in de agrarische sector, daar is Theewissen van overtuigd. "Het is ook wat tachtig procent van de huidige boeren wil", zegt hij. In zijn lessen over Location Intelligence heeft hij het voornamelijk over innovatie in de agrarische sector en daarbij horen ook robots. Maar het spectrum is ruimer: "We leiden in feite op van grond tot mond, van het verbouwen van het voedsel totdat het product op het bord bij de consument ligt.â

MilieuvriendelijkerTechnologie is steeds belangrijker bij het produceren van het voedsel. Daarmee kunnen boeren in de toekomst ook milieuvriendelijker bezig zijn. "Met behulp van de technologie kan bijvoorbeeld kleinschalig worden verbouwd met dezelfde opbrengst dan nu en ook rendabeler. Daarmee kan de vicieuze cirkel van schaalvergroting doorbroken worden", stelt Theewissen. Hij vat de voordelen samen: "De boer verdient voldoende, meer respect voor de beesten, milieuvriendelijker en het product komt gezond op het bord.â

Toekomst van de agrarische sectorOp de HAS studeren momenteel zoân 3700 studenten op de locaties in Den Bosch en Venlo in tien verschillende hbo-opleidingen. MFM Radio zendt uit vanuit de kas van de HAS in Den Bosch. Thema is de toekomst van de agrarische sector. Vrijdagavond is in het Dtv-journaal ook een nieuwsitem over dit thema te zien en natuurlijk op de site van de omroep.