Jo Nederkoorn

Roeden van Vinkelse Molen gestoken, nu nog de laatste puntjes op de 'i'

Nu zaterdag de roeden van de Vinkelse Molen zijn gestoken, is de herbouw van 'De Zwaan' bijna volbracht. Op zondag 20 september staat de officiële opening gepland, tenzij corona roet in het eten gooit.

Met het steken van de roeden, oftewel het opzetten van het geraamte van de wieken, is het einde van het project rondom de herbouw van de Vinkelse Molen dan echt in zicht. Na de anderhalf uur durende klus is het nu nog een kwestie van de laatste puntjes op de 'i' zetten, vertelt Jan van der Lee, bestuurslid Algemene Zaken: "Morgen (maandag, red.) gaan de molenbouwers verder met het 'ophekken' van de roeden, dat betekent dat er een soort houten hekken aan de stalen roeden worden vastgemaakt. Dat duurt waarschijnlijk een week."

65.000 euro nodig

Ook gaat het terrein rondom de molen nog aangepakt worden. Het straatwerk en het zorgen voor grond op de 'molenbelt' zijn daarbij de meest voorname werkzaamheden. En wanneer dat gedaan is, moet op zondag 20 september de officiële opening plaatsvinden. De Stichting Vinkelse Molen hoopt dan ook te kunnen melden dat de financiering volledig rond is, maar daarvoor moet nog wel flink wat gebeuren; er is nog 65.000 euro nodig om de molen volledig schuldenvrij te kunnen opleveren.

Donaties

Toch heeft Van der Lee goede hoop dat het bedrag wordt ingezameld: "Het is de doelstelling om het bij de opening bij elkaar te hebben en ik heb er alle vertrouwen in dat we het gaan halen. We zijn blij met alle donaties, groot en klein. Het gebeurt regelmatig dat we aangenaam verrast zijn door donaties. Dat geeft maar aan dat we een breed draagvlak hebben gecreëerd. Deze week kregen we bijvoorbeeld nog een donatie van de Stichting Vrienden van de Molens van 's-Hertogenbosch van 1000 euro. Dat is natuurlijk hartstikke mooi."