Rol bestuur jongerencentrum De Poort definitief uitgespeeld
De vechtscheiding tussen de gemeente Den Bosch en het Stichting Jeugdwerk Maaspoort is definitief tot een einde gekomen. Het jeugdwerk in De Poort komt in handen van HambakenConnect en PowerUp073. Het bestuur van De Poort moet de sleutel van het jongerencentrum inleveren.
Met dat besluit van de gemeente donderdagmiddag komt er een einde aan een lange periode van gesteggel tussen het bestuur van De Poort en wethouder Ufuk Kâhya (GroenLinks). Dat begon toen laatstgenoemde het besluit nam twee jongerenmedewerkers elders te plaatsen. Het bleek het begin van een reeks incidenten die de relatie tussen gemeente en het bestuur verpestte.
Tekst gaat verder onder de video.
Geldkraan dicht
Er kwam een onafhankelijk onderzoek naar onder meer het functioneren van het bestuur. Op basis van dat onderzoek besloot de gemeente de subsidiekraan per 1 april dicht te draaien. Er zou onder meer slecht samengewerkt worden met andere jongerenorganisaties in de gemeente. Het bestuur sprak schande van het rapport, is tegen de beslissing in beroep gegaan en weigert de sleutel over te dragen. Op 23 juli wees de voorzieningenrechter het verzoek om voorlopige voorziening van het Poortbestuur af.
Advies Van Bommel
Om tot een oplossing voor de situatie te komen schakelde de gemeente hulp in van Alma van Bommel, oud-rector van het Pierson College. Zij kreeg als kwartiermaker de opdracht gesprekken aan te gaan met betrokkenen en met een advies te komen. Dat kwam op 16 juli.
Van Bommel deelt de mening van de gemeente, die vindt dat het bestuur van De Poort niet functioneert. Ook zou De Poort niet aantrekkelijk genoeg zijn voor jonge jongeren en jongeren van buiten de Maaspoort.
Daarom adviseert zij het jongerenwerk uit te laten voeren door HambakenConnect en PowerUp073. De gemeente neemt dat advies over: "Wij hebben besloten om de uitvoering van het jongerenwerk in Noord vorm te geven conform het
advies van de kwartiermaker. Dit betekent dat bij de uitvoering van het jongerenwerk in Noord geen
rol meer is voor Stichting Jeugdwerk Maaspoort", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.
Hoe nu verder?
Hoe moet het nu verder met alle activiteiten binnen De Poort? Voor het activiteitenprogramma en de uitvoering daarvan wordt er een jongerenraad in het leven geroepen. Daarin moeten jongeren van 10 tot en met 23 jaar oud vertegenwoordigd zijn.
"We kunnen ons voorstellen dat het voor het bestuur van Stichting Jeugdwerk Maaspoort een emotionele stap is om de inzet voor De Poort af te sluiten", schrijft het college. "We willen graag tot een goede afronding komen met Stichting Jeugdwerk Maaspoort en gaan hierover – mits gewenst – met hen in gesprek", besluit het college zijn brief.
In maart wordt de gekozen manier van werken geëvalueerd en steken de besturen van HambakenConnect en PowerUp073 de koppen bij elkaar.